Автор
Woman.bg

Упражнение за предсказване на продължителността на живота ви

Всеки от нас би искал да знае колко години му остават. Ако преди хората за тази цел са броили колко пъти ще изкука кукувицата, то сега си правят скъпи медицински изследвания. Но учени от Рио де Жанейро са намерили по-просто решение. При това то дава много по-точни резултати от прословутата кукувица, може да се направи за секунди по всяко време и няма да ви струва нито стотинка.

Учените от бразилския Университет Гама Фильо са публикували в European Journal of Cardiology резултати от свое проучване, насочено към намирането на прост и бърз метод за проверка на физическото състояние на човека и определяне на вероятността той да умре близките няколко години.

Екипът в продължение на дълги години е наблюдавал над 2 хиляди души на възраст от 51 до 80 години и е стигнал до извода, че ако човек може лесно да седне на земята и да стане, без да си помага с ръце, то вероятността той да умре през следващите 6 години е 5 пъти по-малка, отколкото при хората, които не са способни да изпълнят това упражнение.

Четете още: Личността според рождената дата - I част

Сядането и ставането ни казва много не само за състоянието на опорно-двигателния апарат, но и за общото здравословно състояние. Участниците в проучването са правили упражнението, като за всеки опит за подпиране с ръце или загуба на равновесие са им били писани „черни“ точки. По-нататъшните наблюдения са показали, че има пряка връзка между броя на тези точки и продължителността на живота.

След публикуването на доклада много физиотерапевти са се съгласили, че методът е ефективен, но са предупредили, че хора в напреднала възраст не бива да правят това упражнение без лекарски надзор. Впрочем този метод може да се използва и за проверка на физическото състояние на по-млади хора.

Вие можете ли да станете от пода, без да си помагате с ръце?

Четете още: Личността според рождената дата - II част