Салар де Уюни се намира в Боливия и е най-голямото солено езеро в света.

Името на езерото означава "оградена солена плоскост". Причудливото езеро се е формирало в резултат на преобразуване на няколко праисторически езера. Добивът от него е 10 милиарда тона, а солта се насипва на камари, за да бъде по-лесна за транспортиране.

Салар де Уюни привлича хиляди туристи от цял свят с огледалната си повърхност. През дъждовния период то се наводнява и се превръща в гигантско огледало, което отразява небосклона. Водата е само няколко сантиметра, което позволява на човек да се движи свободно и да си направи едни от най-уникалните снимки, които биха ви хрумнали някога.

Четете още: Пустините отгоре (снимки)

Туристите, които решат да посетят Боливия, за да зърнат Салар де Уюни трябва да бъдат изключително внимателни, защото опасността от изгаряне е много висока. Човек може да се дехидратира изключително бързо, а при по-дълъг престой белият цвят на солта може да доведе до сериозни проблеми с очите, подобни на тези, които сте срещали със снега.

Специално за туристите е изграден и "солен хотел", който изцяло от сол и който сам по себе си също е атракция, която заслужава да се види.

Друг интересен факт е, че платото се използва от астронавтите за калибриране и тестване на сателитни системи в орбита.