Умни часовници, умни телефони, умни печки, хладилници, дори умни саксии и въжета за скачане. Все повече вещи от ежедневието ни могат да се похвалят с епитета „умен”.

Сега е ред и на бутилка с уиски, която ви изкушава да си сръбвате по-често от огнената течност. За целта на гърба й е поставен сензор, който усеща кога смартфонът ви е наблизо и изпраща предложения с рецепти за коктейли, реклами, промоции и предложения да си купите още алкохол. Бутилката е изработена от компанията Thinfilm Electronics, която си партнира с производителя на шотландско уиски Johnnie Walker, за да разпространи масово продукта си, съобщи monitor.bg

Сензорът е изработен по очакващата патент технология OpenSense, която му позволява да „общува” със смартфони посредством NFC (безконтактен обмен на данни). Сензорът усеща кога бутилката е отворена или затворена и решава какви съобщения да изпрати съм вашето мобилно устройство.

Умната бутилка ще започне да се произвежда още тази година и ще бъде предназначена специално за Johnnie Walker Blue Label. Прототипът й ще бъде показан на Световния мобилен конгрес в Барселона, който ще се проведе от 2 до 5 март.

Четете още: Знаете ли какво е въглехидратна ротация?