За да подберете правилно козметичните средства, трябва да знаете какво е необходимо на косата ви през зимата.

Главната опасност за нея е силното понижение на температурите. В студа кръвообращението на кожата на главата се забавя и косата не получава достатъчно хранителни вещества.

В отоплените помещения въздухът става много сух, а това допълнително изсушава косата.

Четете още: Секси обемна коса

Ако при не големи промени в температурите, косата успява да се приспособи към измененията в заобикалящата я среда, то при минусови температури на улицата и при +20 и няколко градуса в офиса или дома ви физиологичните процеси не успяват да възприемат тези бързо променящи се околни условия.

В резултата косата се подхранва по-малко и не се овлажнява достатъчно, а така става изключително уязвима. За да не се травмира косата ви в студеното време първо трябва да започнете да използвате мек шампоан, подбран според типа ѝ.

Четете още: Грижа за къдрава коса (видео)

Интересното е, че след настъпването на зимата, типът на косата може да се промени. За това е необходимо да изберете козметика, която ще е актуална за в момента, а не такава, която ползвате по принцип.

Подхранващи маски за коса можете да си приготвите и в домашни условия, като подбирате съставките им в зависимост от особеностите на вашата коса.

Рецепта за подхранване на суха коса и за нормализиране на кръвообръщението

Разбъркайте 1 с.л. рициново масло и 1 с.л. зехтин. Втрийте в кожата на главата и завийте със затоплена хавлия. Маската се отмива с помощта на шампоан. Добре е след това да използвате и подходящ балсам за коса.

Рецепта за изтощена коса

Запарете 1 с.л. лайка в 1/2 ч.ч. гореща вода. Прецедете отварата през марля.
Към нея прибавете 1 с.л. масло от жожоба и 1/2 с.л. зехтин. Разбъркайте добре.
Разпределете по цялата дължина на косата. След 7-10 минути измийте със шампоан.

Подхранваща маска за мазна коса

Смесете 1 жълтък, 1 ч.л. зехтин и няколко капки рициново масло. Нанесете върху косата и кожата на главата преди измиване. След 20 минути измийте косата със шампоан и балсам.

Източник: zaneya.com