Турските религиозни власти призоваха мюсюлманите да премахнат татуировките си и да помолят Бог за прошка.

Религиозните власти в Турция, която е държава с официално светско управление, не одобряват татуировките, но те са много модерни, особено сред младежите и градското население.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган няколкократно изрази позицията си, че татуировките са вредни и неморални. "Човек с татуировка може да я премахне, ако това е възможно. Той или тя трябва да се разкае пред Бог, ако татуировката не може да бъде премахната", се казва във фетва на турския директорат по религиозните дела. Фетвата е ислямско решение по най-различни въпроси, издавано от високопоставен религиозен източник.

В становището се припомня, че всички форми на боди арт са забранени от Пророка Мохамед и се предлага ако е възможно те да бъдат премахнати с лазер или по оперативен път.

"Нашият пророк каза: "Аллах проклина хората, които променят формите си, създадени от Бог", без значение дали е жена с татуировки или някой, който премахва космите от лицето или веждите си", се казва във фетвата.

Ердоган, който е силно религиозен мюсюлманин, неведнъж е изразявал неодобрението си към татуировките или пиърсингите по тялото, както и грима при жените, боядисването на косата и мустаците и брадите при мъжете.