В началото на летния сезон издателство „Ентусиаст“ публикува книгата „Търсачи на любов. Три новели" от Леа Коен. В нея са събрани три от най-вълнуващите произведения на известната писателка - „Докато смъртта ни раздели“, „Кратката вечност на Алма М.“ и „Флориада“.

През годините те се радват на голям читателски интерес и са преиздавани няколко пъти, но за първи път са обединени в един том. Откровени до болка, драматични и едновременно романтични - години след написването им, текстовете на Леа Коен звучат актуално и носят същия силен заряд. С всяка новела писателката ни въвежда в тайнствения свят на любовната интимност, на най-съкровените изживявания в любовта, които дори смъртта не може да покруси.


Книгата предлага три различни гледни точки за силата на любовта и непоносимите решения на съдбата, а историите са разказани по много въздействащ начин. С изключително писателско майсторство Леа Коен проследява живота на две жени и един мъж. Този похват опровергава първоначалното впечатлние, че книгата е ориентирана предимно към женската читателска аудитория. Противно на очакванията за разказите за любов, не всяка история завършва с хепи енд, защото понякога този край е невъзможен. Личните преживявания на героите умело са преплетени с отразяване и интерпретация на обществената обстановка, както и с исторически ретроспекции. И трите ранни творби на писателката са написани в различни периоди, като някои са създадени и публикувани в чужбина.

„Докато смъртта ни раздели“ е автофикция, която писателката е посветила на любим мъж, покосен внезапно от смъртта. В тази новела тя споделя съкровените си преживявания от най-интимната страна на човешкото съществуване – любовта. „Докато смъртта ни раздели“ е откровена изповед и опит за още едно сбогуване с любим човек. Или опит отново да се предизвика спомена, който времето няма как да заличи. Това е история за най-интригуващите любовни трепети, както и за най-горчивите сълзи, пролети заради тях. Докато търси истината за смъртта на любимия мъж, Леа открива в ироничната усмивка на съдбата неочаквани отговори.

В новелата „Кратката вечност на Алма М.“ Леа Коен проследява съдбата на своите съвременни герои с аналози от музикалната история. Разказът звучи на фона на най-романтичната музика, създадена от Густав Малер -, едно любовно послание към жената на неговия живот. Творбата разкрива паралелните истории на легендарната двойка Густав и Алма Малер от началото на XX век и тяхна изследователка от наши дни – Алма от София. След загубата на своя любим Христо, тя попада в една сиатълска библиотека, където подрежда сложния пъзел на своите чувства. Като в огледало героинята вижда отражението на собствената си съдба. По време на емоционалното пътешествие из биографията на двойката Малер съвременната Алма открива, че силните любови имат магнетично въздействие, което се измерва с вечността.

Във „Флориада“ читателите ще се запознаят с харизматичния доктор Флориан Белопитов - герой със сложна съдба, който след четири десетилетия изпитания и четири срещи с любовта открива смисъла на своята работа и истинската любов. В него много жени биха могли да открият своя идеал за мъж. Белопитов е учен-творец, хуманист-новатор и откривател на хормоналната ваксина, победителка на „гена на омразата”, спасител на човечеството. Докато проследява историята му, авторката описва няколко десетилетия от неговия живот, опитвайки се чрез образа му и неговите интимни преживелици с любимите му да осмисли парадоксите на нашата съвременност.

За автора:

Писател, музиколог, културен деец, дипломат и политик, Леа Коен е една от най-популярните български писателки. Влиятелният испански всекидневник „El Pais“ я определя като „най-значителната българска авторка“, а германският в. „Die Welt“ я сравнява с нобелистката Херта Мюлер.

Нейни творби са превеждани на немски, испански, английски, турски, македонски, сръбски, албански и други езици. Романът ѝ „Преследвачът на звуци“ е в основата на игрален филм.

Леа Коен е обществена личност от международен мащаб. Тя е член на Швейцарския съюз на писателите и на Швейцарския ПЕН клуб. В качеството ѝ на писател и дипломат изнася лекции и конференции в редица страни: Франция, Италия, Германия, Австрия, Швейцария, Белгия, Македония, Босна, Турция.

Писателката живее в Швейцария и в България.

Книгата може да закупите тук: http://shopping.bg/tyrsachi-na-liubov-tri-noveli-lea-koen

Книга: „Търсачи на любов”
Автор: Леа Коен
Издателство: Ентусиаст