Автор
Woman.bg

Туристически забележителности край Златоград

Туристическите обекти в района на Златоград, които всеки пътешественик може да посети са доста и заради уникалния си характер си заслужава да се видят.

С величествени и причудливи скални образувания са наситени околностите на Златоград, които са посещавани от множество туристи.

Четете още: Впечатляващо видео: Мъж снима небето в продължение на 7 дни

Построеният параклис на връх Костадин край Златоград през 2006 г. често събира българи и гърци от двете страни на границата.

Като че ли вече няма туристически групи, които да не посетят едно от най-красивите места на Родопите.

Уникалната църква "Св. Богородица" в Златоград, най-старата църква в Родопите, построена от местните българи през 1834 г., според легендата, за три дни. Срок, даден им от Султана като условие за разрешението за строеж.

Всяка година на 7 юли връх св. Неделя край Златоград се оглася от множество златоградчани, живеещи из цялата страна, че и от чужбина, които по неписана традиция си дават среща на този забележителен връх.

Църквата "Св. Георги" в Златоград от 1871 г. Казваме й "новата" църква, тъй като е построена 37 години след Старата църква в града - "Св. Богородица".

В самия център на Златоград, на едно от прочутите й възвишения, свързано с любопитни исторически легенди, през 20-те години на 20 век златоградчани изграждат параклиса "Св. Атанасий Велики".

Килийното училище в Златоград от 1832 г. Намира с в двора на църквата "Св. Успение Богородично", построена 2 години по-късно - през 1834.

Накити, намерени след археологически разкопки в околностите на Златоград през 60-те и 70-те години на 20 век. Според учените тяхната датировка се отнася за периода 10-12 век.

Стотици са къщите в Стария град на Златоград, обединени в Етнографския комплекс всяка, от които е архитектурен шедьовър от времето на българското възраждане.

В тази част на Стария град, както наричаме етнографския комплекс, е и единствения по рода си в страната Музей на съобщенията, проследяващ с множество реликви – предмети, карти, фотоси, зараждането на съобщителните връзки в Родопите и Беломорието от 19 век насам.

Тук е и великолепно уредения Етнографски музей, разположен в Александрови къщи, някогашна собственост на възрожденецът Костадин Александров, също свидетелстващ с богатата си сбирка за житието и битието на родопчани през вековете.

30-те години на 20-и век са особено плодотворни в културно отношение – през 1934 г. са построени прекрасните сгради на читалището и новото училище с кулата часовник, превърнала се в емблема на централната градска част и до днес.

Четете още: Сграда, направена от сол (снимки)

Източник: polezno.bg