Всички си мислите, че в България законите са тъпи, но сега от blitzbg.info ще ви убедят в обратното. А и е крайно време да започнем да правим разлика между тъп закон и неспазването на закона като цяло. Когато второто не се получава, няма никакво значение какви са законите.

В някои държави обаче законодателството е допуснало крайно нелогични и странни закони, които и до днес са валидни. Честно, в България сме си добре.

1. В Бразилия данъкът върху видеоигрите е 120% заради стар закон, който ги класифицира като хазарт.

2. В Нова Зеландия всяка гимназия има право да държи в сградата 0,5 кг. уран и 0.5 кг торий за провеждане на учебни ядрени експерименти. Ако се случи ядрена експлозия, училището ще бъде глобено с 1 000 000 долара.

3. В САЩ нелегалните имигранти могат да станат легални граждани, ако са станали жертва на сериозно престъпление. Смята се, че по този начин имигрантите спомагат за разрешаването на повече криминални случаи.

4. Според американските закони възрастта ти се променя един ден преди рождения ти ден.

5. САЩ е една от двете страни в света, в които майчинството не е платено. Другата е Свазиленд.

6. Гейовете не могат да даряват кръв в САЩ заради стар закон от 80-те, когато кръводаряването от хомосексуални е спряно заради страха от СПИН.

7. Заради ограниченията на шума след 22 ч. в Европа, много собственици на клубове са измислили „тихи дискотеки“, където посетителите слушат музиката на слушалки.

8. Училище в Испания предлага професионални курсове по проституция, в които се преподават пози, история на проституцията и законите, засягащи тази сфера.

9. В щата Канзас има закон, задължаващ всяко семейство да притежава оръжие.

10. Най-старата дестилерия в Пакистан е създадена през 1860 г. Според закона обаче, собственикът ѝ не може да продава продукта си на мюсюлмани (около 97% от населението), както и да го изнася извън страната.

11. През 2000 г. закратко законът в Обединеното кралство е променен така, че да могат да бъдат наети на работа законно деца, за да се снимат в „Хари Потър“.

12. През 2005 г. Висшият съд в САЩ декларира, че нито един полицай не е длъжен да защитава гражданите, а само да съблюдава за спазването на законите.

13. В Аризона съществува закон, наричан „Закон на тъпия моторист“, според който, ако моторист закъса на наводнен път, сам плаща разноските по спасяването му.

14. В няколко части на Канада със закон е уточнено, че думата „извинявай“ не премахва вината за извършеното действие, тъй като се казва твърде често.

15. В ислямските закони затворник може да си спечели свободата, ако научи десет мюсюлмани да пишат и да четат.

16. Ако някой полицай в Тайланд наруши закона или превиши правата си, е длъжен да носи розова лента с Hello-Kitty.