Контрастните по цвят и по вкус слоеве от зеленчуци, месо и тесто със сигурност правят рецептата за това руло изненадваща, но не и сложна за приготвяне.

Необходими продукти за 4-6 порции

за каймата:

500 г смляно телешко месо
2 с. л. заквасена сметана
4 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
1 ч. л. смлян шарен пипер
1 ч. л. сушен риган
1 ч. л. кимион
2 с. л. ситно нарязан праз или лук
1 яйце
1 ч. л. горчица
сол на вкус

за вътрешността на рулото:

4 големи червени печени чушки
200 г сирене, настъргано
1 яйце
100 г нарязано на кубчета топено пушено сирене
1 щипка чесън на прах или пресован пресен чесън
1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
за зеления пълнеж:
1 с. л. зехтин
1 скилидка чесън, ситно нарязана
200 г пресен или замразен спанак
500 г бутертесто
1 яйце
семена за поръсване

Начин на приготвяне

1. Каймата се омесва в продължение на 7-8 мин. с всички продукти.

2. Чушките се срязват по дължина и се подреждат във форма на правоъгълник върху фолио за свежо съхранение. Сиренето се разбърква с яйцето, топеното сирене, чесънът и магданозът. Сместа се разпределя в центъра на чушките и се завиват на руло.

3. Каймата се разстила във форма на правоъгълник върху напръскано с вода фолио за свежо съхранение. В центъра се поставят пълнените чушки и всичко заедно се завива на голямо руло. Слага се в тавичка и се запича за 30 мин. във фурна, загрята до 200° С.

4. Зехтинът се загрява, слага се чесънът и след няколко секунди се добавя спанакът. Разбърква се, докато леко завехне. Подправя се със сол и пипер на вкус и се отцежда много добре от отделената течност.

5. Бутертестото се разточва леко, в центъра се разстила зеленият пълнеж, върху него се слага запеченото руло и се завива стегнато. Намазва се с яйце и се поръсва със семена по желание - мак, сусам, лен. Запича се на 200° С още 20-30 мин.

Източник: www.menumag.bg