Ако предпочитате традиционния коледен вид, вероятно няма да се замислите много за цветовата схема на коледната украса.

Ще съберете всичко със сантиментална стойност, без значение в какъв цвят е и ще му потърсите хубаво място и домът и елхата ви ще бъдат прекрасни.

Но искате украсата да допълва интериора, бързо ще разберете, че можете много да улесните декорацията, ако изберете определена цветова схема. Съществуват много начини да определите желаната комбинация от цветове:

• Според цветовете на дома ви
Фокусирайте се върху цветовете, които доминират в дома ви през цялата година и изберете цветовете, които ще събудят празничното ви настроение.

• Цветовете от детските ви Коледи
Ако свързвате Коледа с особено щастливи спомени, изберете цветова схема, която съживява спомените. Ако сте обожавали захарните бастунчета изберете комбинацията от бяло и червено. Ако елхичката ви е била украсена със сребриста гирлянда, може да се спрете на блестяща сребърна цветова схема. Ако пък си спомняте цветните лампички, изберете цветове, които ви напомнят за тях.

• Цветовете от коледната украса
Може би харесвате покритата с мъниста украса. Тогава защо не опитате да включите тези тонове е коледната декорация? Ако обичате простите украшения заложете на зеленото, кафявото и златното.

• Парче плат
Ако сте харесали някаква покривка, която ще стои идеално в на коледната трапеза, може да базирате декорацията на шарката на плата. Използвайте цветовете навсякъде из къщата, за да постигнете еднороден вид.

• Коледна украса от вещи със сантиментална стойност
Ако са ви подарили някаква специална джунджурийка, когато сте били малки, може да я направите център на декорациите и да използвате цветовете й за схемата.

• Шарки от дома
Ако домът ви е решен в топли цветове, най-добре заложете на червени и златни, вместо на бели и сребърни елементи. Придържайте се към интериора, за да създадете хармонична украса.

• Снимки от книги и списания
Дори да изглеждат естествени, повечето интериори от книгите и списанията са „нагласени” от професионални дизайнери. Възползвайте се от идеите им, за да разкрасите дома си с подходящ дизайн и цветове.

• Коледна опаковка за подаръци
Опаковъчната хартия предлага голямо разнообразие от цветови схеми. Вижте кои ви харесват, разгледайте мотивите, стила и цветовете им. Изберете хартия, която ще отива на дома ви и потърсете още неща, с които да украсите къщата. Панделки

Панделките са задължителна част от коледната украса. Ако попаднете на панделка, която ви харесва много, можете да използвате цветовете за декорацията в целия ви дом.

Щом изберете цветова схема е добре да украсите всички стаи и коридори, за да постигнете един хармоничен и завършен вид.
Когато слагате украсата за Коледа трябва да спазвате няколко правила:

• Постарайте се да подхожда на интериора
Ако домът ви има модерен интериор, решен в черно, бяло и хром, не украсявайте с клонки и птичи гнезда. Наблегнете на сребърните, белите и блестящите кристални украшения, като се придържате към минималистичния вид.

Ако домът ви е решен в топли и цветни тонове, не се опитвайте да му придавате изискан вид със сребърни и бели декорации. Ако мястото изглежда топло и уютно, по-добре изберете цветове, които запазват това чувство.

• Преходът от стая в стая
За цялостен хармоничен ефект из целия дом, съгласувайте украсата в различните стаи. Не използвайте сребърни и бели играчки в едната стая и клонки и басмени украшения в съседната стая.

Опитайте се да поставите едни и същи цветове във всички стаи. Това не означава, че и самата украса трябва да е същата - просто използвайте едни и същи цветове. Опитайте да намерите едно украшение в различни цветове. Поставете едното в едната стая, другото в съседната, третото в другата стая. Свържете ги с еднакви гирлянди или декоративни панделки.

• Защо цветовете са толкова важни?
Цветовете предизвикват силна емоционална реакция у хората и цветовата схема за Коледните празници може да се окаже по-важна от самите декорации.

Представете си черна стая с черни стени, черен под и мебели. А сега си представете как на масата в черна купа стои сива купа пълна с искрящи сребърни играчки. Погледът ви ще се спре единствено от сребърните играчки. Дори да са зелени, червени, златни или лилави, пак ще привлекат вниманието ви.

Сега си представете чисто бяла стая с бели стени. Какво ще привлече погледа ви? Всичко, което не е бяло.

Изберете цветовете, които ви харесват най-много, които ще хващат окото и ще създават празнично настроение.

Едноцветна схема

Ако цените хармонията на цветовете, може да се спрете на едноцветната схема, но това не значи, че всичко ще бъде в един цвят.

Всъщност, тази схема ще има много по-драматичен ефект, ако изберете украса в различни нюанси на избрания от вас цвят.

Ако сте се спрели на червеното, помислете за всички нюанси на червеното. Започнете от розовия край на гамата, минете през черешата, рубинено червеното, червената боровинка, червеното вино и накрая кестенявото. Намерете топки, панделки, гирлянди и други украшения във всяка разновидност на червеното. Това е едноцветната схема

Направете същото и с нюансите на зеленото, синьото, лилавото, бялото, сребърното, златното.

• Използвайте цвят, за да разнообразите
Дори с едноцветната схема е важно обогатите украсата с нещо, за да стане тя по-интересна. Елхата, окичена само с топки е доста скучна. Използвайте гирлянди, панделки и букети, за да балансирате и да разнообразите.

• Топли и студени цветове
Добре известно е, че някои цветове предизвикват определени чувства. Жълтото, червеното и златното са топли цветове. Синьото, бялото и сребърното са студени цветове. Ако изберете да декорирате дома си в снежна цветова схема, трябва да изберете студени цветове. Ако искате да създадете уютна атмосфера, заложете на топлите цветове. Ако човек живее на много студено място, може да затопли интериора с топли цветове, а ако живее в тропически регион, може да внесе малко студ на кутийки със студените цветове.

• Вържете панделка
Коледната украса е временна и може да бъде прекалена и ексцентрична. Панделките могат да създават хармония в декорацията. Използвайте еднаква панделка във всички стаи или купете еднакви панделки в контрастни цветове (например златна панделка с червени райета и червена панделка със златни райета.) Купете различно широки панделки от един тип, за да връзвате свещите с по-тясната панделка, а с по-широката да окичвате венците и гирляндите.

Въпреки че червеното ,златното и сребърното са сред най-обичаните коледни цветове, почти всеки цвят може да помогне в създаването на красива коледна украса.

Когато избирате цветова комбинация, запомнете, че повечето цветове с еднаква наситеност ще си отиват. Пастелните цветове лесно си пасват помежду си - например розовото, прасковеното, маслено жълтото, бебешко синьото, люлякът и ментово зеленото.

Наситените цветове като тъмносиньото, войнишкото зелено и тъмно червеното също се комбинират добре.

Повечето цветове се комбинират добре с бялото, слоновата кост и кристалното. Металическите тонове, като злато, сребро, желязо, месинг и пютър също изглеждат добре с почти всеки цвят.