Всеки дом има нужда от свежест и естествена красота. Неслучайно опитните вътрешни дизайнери използват цветята като финални щрихи в декорацията на интериора. Но всяко цвете се нуждае от специални грижи, за да разцъфне в цялата си прелест.

В тази статия ще ви запознаем с 4 изключително красиви и лесни за отглеждане стайни растения, които ще направят дома ви много по-уютен. Научете повече за африканската теменужка (Saintpaulia), лечебното каланхое (Calandiva), oрхидеята (Phalaenopsis orchid) и розата (Roza) и им намерете подходящо място във вашето жилище.

Африканска теменужка за вашата спалня

Сентполията (Saintpaulia) е светлолюбиво растение, познато още като африканска теменужка. Тя е широко разпространена у нас и не изисква особено специални грижи, затова сме сигурни, че дори начинаещите градинари ще се справят с отглеждането й. Това, което трябва да знаете, обаче, е, че пряката слънчева светлина не оказва положителен ефект върху растежа й. Освен това не е добре да я излагате на течение. Стайната температура, която се отразява най-добре на сентполията, е между 16 и 25 градуса.

Можете да поставите вашата теменужка в спалнята, в близост до прозорец. Пурпурните и виолетовите й цветове ще внесат спокойствие и уют в помещението. Подходящите изложения за нея през зимния сезон са югоизточното, южното и западното, а през лятото можете да я позиционирате във всички изложения, без изцяло южните и изцяло западните.

Как да разберете дали вашата сентполия се намира на правилното място в дома ви? Най-лесният начин е да наблюдавате разположението на нейните листа. При достатъчно светлина всички листа на теменужката са разположени хоризонтално, а растението цъфти обилно и продължително. Недостатъчната светлина води до обратен ефект.

Каланхое каландива в кухнята

Каланхоето, от вида каландива (Calandiva), е растение, което цъфти целогодишно. Отглежда се в умерен климат и би паснало добре във всяка стая. Можете да го поставите в кухнята, тъй като това помещение се проветрява често, а каландивата се нуждае от въздух. Освен това, каланхоето се среща в широка гама от цветове и ще се впише чудесно в кухненския интериор.

Докато цъфти през зимата, каланхоето има нужда от сравнително високи температури. Минималната не бива да слиза под 10°С нощем и да надвишава 22°С денем. Разположете го в близост до прозорец и го излагайте редовно на слънчева светлина по време на цъфтежа. В периода на покой растението трябва да се държи на хладина.

Любопитен факт за каланхоето е, че то намира широка употреба в медицината, тъй като неговия сок има лечебни свойства и влияе благоприятно върху различни заболявания.

Роза за балкона

Царицата на цветята - така много хора наричат розата и с право.Розата (Roza)е едно от най-обичаните цветя. Освен популярен български символ, розата се използва за всякакви поводи, а различните й багри имат своя собствена символика. Ако сте сред любителите на това красиво цвете, но нямате градина, в която да го отглеждате, ние ви предлагаме да превърнете розата в неотменна част от вашия балкон.

Балконът е най-подходящото място в дома ви, на което можете да разположите розата и тя да вирее добре. Розата обича светлина, затова когато започнете нейното отглеждане, трябва да имате предвид, че растението се нуждае от поне 6 часа слънчева светлина дневно. Засадете своята роза в дълбока саксия (не по-малко от 35см.) и с минимална грижа това невероятно растение ще краси вашия балкон по незаменим начин.

Орхидея в хола

Навярно няма жена, която да не харесваорхидеята (Phalaenopsis orchid). Това изключително красиво растение покорява със своята изтънченост и преливащи багри. Ако искате да впечатлите една жена с цвете, орхидеята също не отстъпва на розата по своята елегантност.

Орхидеите са светлолюбиви растения, но не понасят директната слънчева светлина. Подходящо изложение за тях е източното. Температурата в помещението пък не трябва да пада под 10 °С и да е по-висока от 25 °С.

Ако сте решили да отглеждате орхидея вкъщи, тя би стояла много добре във вашия хол. Това помещение е особено подходящо, ако е добре осветено с естествена светлина през деня. Освен това, вашите гости и вие самите ще можете да се наслаждавате на красотата на нейните цветове, докато водите сладки разговори или релаксирате вечер след работа.

Оригинална статия: http://maistorplus.com/blog/post/280/porychaj-cvete-za-vsqka-staq-v-doma-si