Автор
Woman.bg

Цвета Караянчева: Истинската любов живее докрай

Цвета Караянчева е сред най-успешните дами в политиката, областен председател на ГЕРБ в Кърджали. Тя ни разказва как съумява така успешно да съчетава личния с професионалния живот, споделя какво за нея е любовта и на кого разчита най-много за визията си.

- Г-жо Караянчева, политиката е трудно занимание. Какво Ви мотивира да продължавате напред?

- Мотивират ме членовете на ГЕРБ в Кърджали и хората, с които се срещам. Много пъти съм казвала, че когато си на терен, когато чуеш какво мислят хората за теб, тогава е по-лесно да работиш. Има и критики, но това те държи жив и буден. Когато чуеш чуждото мнение, може да не ти хареса, но си длъжен да се съобразиш с него. Така че всички хора, които са ме подкрепили в Кърджали, ми дават сила, защото наистина понякога ми се е случвало да кажа: „Омръзна ми, иде ми да захвърля всичко!“. Съпругът ми ме подкрепя и винаги ми казва: „Преспи тази вечер, утре пак ще поговорим“.

- Лесно ли се съчетават личният и професионалният живот?

- Много е трудно, трябва да има много голямо разбиране от страна на семейството, както от децата, така и от съпруга. Защото времето, което отделям за всички останали, е много повече от времето, което отделям за семейството си. Справям се обаче и близките ми вече свикнаха.

- Имате дъщеря, имате и внуче. Какви съвети им давате?

- На дъщеря ми винаги казвам да не се отказва. Каквото и предложение да получи, съветвам я да го приеме и да се опита да се справи с него. Да не бърза да казва: „О, аз не съм за това, не мога да се справя“. Винаги да опитва, защото в моя живот аз винаги съм се хвърляла в предизвикателствата и винаги съм установявала, че мога и още. Така че това съветвам и младите хора – никога не бягайте от предизвикателствата.

- Има ли жена в политиката, чийто пример следвате? Знаем, че сега особено в САЩ темата за жените в политиката е много модерна.

- Не. Обичам да бъда себе си, обичам да се срещам с хората. Дори когато съм в избирателния си район, аз винаги пътувам с такси, ходя по улиците, за да мога да почувствам какво трябва да се случи. Когато ме спрат няколко души и ме познаят, това е голям показател. Важно е да бъдеш себе си, да не се отказваш лесно и да имаш определени цели, но да ги постигаш не на всяка цена. Никога не бива да престъпваш принципите си.

- Вие сте елегантна жена и винаги се отличавате. Разчитате ли на някой дизайнер за визията си или сама избирате тоалетите си?

- Благодаря! Сама избирам тоалетите си и разчитам на съпруга си, той е много голям естет и винаги когато пазаруваме нещо за мен, сме заедно. Досега никога не ме е подвел в преценката си.

- А омръзва ли Ви да носите само официални дрехи?

- Да. Обикновено когато съм в избирателния район, съм в спортно облекло, по дънки. По селата ако хората видят някой, както казваме „натокан“, винаги се смущават. По-добре, когато седнеш до един човек, той да чувства, че и ти си от неговата черга. Напоследък обичам да спортувам, последните няколко години ходя на фитнес.

- В месеца на любовта сме – какво е тя за Вас?

- Постоянство. Пожелавам на всички млади хора да намерят половинката, с която да прекарат живота си. Аз съм щастлива, че от 1984 г. познавам човека, който е до мен вече над 34 години. Догодина ще празнуваме 30-годишнина от сватбата. Пожелавам на всички млади хора такава любов и такова постоянство. Казват, че когато минат много години, вече няма любов, а навик. Не е така. Любовта винаги трябва да живее и ако наистина мъжът и жената се обичат, тя остава докрай.


По материала работиха Борислава Бибиновска и Кристина Кирова