Автор
Woman.bg

Цезар, Виктория, Маргарита, Бенедикт - хората, стоящи зад легендарните ястия

Топ 5 храни, които дължат своето име и слава на името и славата на някой човек.

1. Чай Ърл Грей

Ърл Грей и класическият пандишпан Виктория, са най-облагодетелстваните храни на Великобритания и напитки кръстени на исторически личности. Името си чаят дължи на граф Чарлс Грей (1764–1845), британски министър-председател през 30-те години на 19 век. Той толкова обичал да пие чай, че искал специфичният портокалов вкус, да бъде запомнен и увековечен под името Ърл Грей.


2. Пандишпанов кекс Виктория

Като дете, кралица Виктория не трябвало често да яде сладки неща. Като кралица, обаче, случаят е леко различен: Всяка седмица във всички нейни резиденции се получавала пратка от Бъкингамския дворец, която включвала :16 шоколадови гъби, 12 обикновени гъби, 16 фондан бисквити, една кутия с вафли, една и половина дузина плоски бисквити и една пандишпанова торта. Този кейк бил толкова вкусен, че получил имено на кралицата управлявала 63 години.



3. Яйца Бенедикт

Не е толкова изненадващо, че тези чудотворни яйца имат история започнала от една дълга нощ навън. Това било през 1894 г., когато в Ню Йорк, Лемуел Бенедикт се прибира в хотела и си поръчва кифла с пълнеж по избор на готвача. Келнера обаче бърка поръчката и доставя препечена филийка, яйца на очи, бекон и сос Холандес. Когато Бенедикт вижда всичко това, вдига скандал, но след като опитва предложеното му ястие, решава, че то трябва да носи неговото име. До днес това си остава едно от най-добрите лекове за махмурлук и едно от най-известните брънч ястия.



4. Салата Цезар

Салатата е измислена от Цезар Кардини, мексикански ресторантьор в Тихуана. През уикенда на 04 юли през 1924 Цезар сервира зеленчуци с чесън и разпръснати зелени листа върху платата. Салатата се прочу, когато стана голям хит за холивудски звезди, които са посетили Тихуана. Скоро след това тя бе добавена в менютата на много ресторанти и е в топ 3 на салати поръчани онлайн.



5. Пица Маргарита

Научете повече за историята на пица Маргарита в статията "Пица Маргарита"

На едно пътуване до Неапол през 1889 г., на кралица Маргарита Савойска, била сервирана тази пица, направена само с домати, босилек и моцарела, за да се представят цветовете на италианското знаме.

Източник: foodpanda.bg