Макар че някои хора са доволни да хапнат парче пица, шоколад или купа спагети, други имат по-особени вкусове и харесват луксозните екзотични храни като хайвер от моруна, бял трюфел или ястие, поръсено с шафран.

Един килограм хайвер от моруна струва най-малко 5000 долара, а килограм и половина бели трюфели бяха продадени за 160 000 долара. Ето няколко луксозни храни от цял свят:

Хамон Иберико де белота (Jamon Iberico de bellota), което означава "Иберийска шунка с жълъди", струва около 100 долара за половин килограм. Прасетата, от чието месо се прави тази шунка, се хранят единствено с жълъди. Месото се осолява в продължение на две седмици, а след това се суши в продължение на три години.



Черната диня се отглежда единствено на японския остров Хокайдо. Тя е известна със своята свежест и изключителна сладост. Тази диня е толкова рядко срещана, защото обикновено реколтата се състои от няколко десетки плодове. Диня, която тежи 7 кг, струва около 6100 долара.



Едно от най-скъпите ястия в Япония е Фугу Фугу или риба балон. Това ястие е толкова специално, защото може да коства живота на готвача. Рибата балон съдържа отровни вещества, само една капка от които могат да убият човек. За да се избегнат смъртните случаи, всеки готвач, пожелал да готви тази риба, преминава през специално обучение.



Най-скъпата подправка в света е шафранът. Половин килограм от тази подправка струва около 2000 долара. Тя се приготвя от трите близалца в цвета на минзухара. Причината за високата цена на шафрана се крие във факта, че близалцата трябва да се откъсват ръчно. За 30 грама шафран са необходими повече от хиляда цветчета.



Най-луксозната храна в света е хайверът от моруна, който струва повече от 5000 долара за килограм. Този вид риби живее във водите на Каспийско море. Те трябва да навършат повече от 20 години, преди да съзреят и хайверът им да става за ядене. Цветът на хайвера варира от виолетов до черен, а най-светлият цвят се смята за най-скъп.

БГНЕС