Захарта е навсякъде - не само в сладкишите и бонбоните, но и в храни, които смятаме за здравословни, предупреждава най-новият фитнес гуру... Камерън Диас, цитиран от колегите от Bulevard.bg

"От време на време си позволявам десерт, който поделям с приятели. Ако ми се прияде сладко в ежедневието, посягам към плодовете", пише Камерън Диас в своя наръчник за здравословен живот The Body Book.

Четете още: Съвети от Джилиан Майкълс за добър метаболизъм

Книгата излезе в края на миналата година и намира продължение в блога OurBodyBook.com, където 41-годишната актриса и нейният екип дават идеи как да поддържаме тялото си в отлична физическа форма.

Средният американец поглъща близо 70 кг захар годишно, предупреждават те. Захарта не е отговорна само за излишните килограми, а може да увреди черния дроб и сърцето, дори да повлияе негативно на мозъчната дейност.

Ето петте им препоръки как да избягваме захарта, ако не искаме да присъства в менюто ни:

- Опитайте се да не добавяте захар към овесените ядки, кафето и чая. А към плодовете? Дори не си и помисляйте.

- Не пийте подсладени със захар напитки. Помнете, че водата е живот. Следете етикетите, защото дори изотоничната напитка и ароматизираната минерална вода може да съдържат близо 7 чаени лъжички захар.

- Експериментирайте с подправките. Канелата, индийското орехче, ванилията и кардамомът също могат да подсладят закуската ви. Ако ги добавяте към храната и напитките, скоро ще си дадете сметка, че нямате нужда от захар.

- Предпочитайте плодове пред сладкишите. Един портокал в разгара на сезона си е не по-малко сладък от портокалов бонбон - при това ароматът е напълно натурален.

- Следете за "самозванци"! Някои храни не са непременно сладки на вкус, но това не означава, че не съдържат добавена захар.

Такива могат да бъдат: кетчупът и лютеницата, солетите, сухарите и крекерите, фъстъченото масло, зърнените закуски и мюслито, протеиновите блокчета, изотоничните напитки, сосовете за спагети, плодовото мляко, дресингът за салати.

Опитайте се да идентифицирате тези храни и да им намерите заместители. Например:

* Свикнете да пиете кафето или чая си, без да го подслаждате със захар.

* Заменете подсладените бутилирани чайове с неподсладен студен чай, който си приготвяте сами.

* Погледнете етикета на фъстъченото масло - и изберете вариант без добавена захар.

* Направете си сами плодово мляко - с кисело мляко и пресни плодове.

* Дресинга за салатата също можете да приготвите сами - смесете лимонов сок или оцет със зехтин.

* Бонбоните заменете с горски плодове.

* Кетчупът може да се замести с горчица, оцет или песто.

* Вместо готов сос за спагети ползвайте консервирани или пресни домати.

* Избягвайте газираните безалкохолни напитки - вместо това пийте газирана вода, към която сте добавили лимон, лайм и мента.