Против косопад

Смесете хума с малко вода и изчакайте да се разтвори добре. След това прибавете две лъжици хининова вода и няколко капки етерично масло от розмарин. Нанесете кашата първо в корените и после по дължината на косата. Оставете я да престои 20 мин. и я отмийте добре. За да има косата ви повече блясък я изплакнете с вода, в която сте разтворили няколко лъжици оцет или сока на един лимон.

За мазна коса

Хумата е може би най-ефикасното средство за регулиране на омазняването. Тя извлича себума без да дразни и така не предизвиква ефекта на повечето агресивни шампоани – още по-бързо омазняване. За да измиете косата си смесете глината с ябълков оцет или сока на един лимон, за да се образува гъста каша. Прибавете няколко капки етерично масло от салвия и нанесете сместа на косата. След 20 мин. изплакнете обилно.

За суха коса

Ако косата ви е суха пригответе класическата основа за измиване – хума и оцет (лимонов сок), но прибавете и един жълтък. И в този случай оставете да действа 20 минути и изплакнете. След това за по-лесно разресване на косата сложете на гребена няколко капки масло от жожоба.

Хумата е неподходяща единствено за боядисаните коси, тъй като много бързо отмива цвета. Ако сте сбъркали боята обаче или искате бързо да върнете естествения си цвят, е истинско спасение.

Източник: hera.bg