За трета поредна година Нощ на театрите ще покани всички почитатели на театралното изкуство по един много специален начин да се докоснат до него.

Нощ на театрите ще се случи в театри, алтернативни локации, зали, клубове, театрални формации в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Шумен, Сливен, Ямбол, Благоевград, Хасково, Казанлък, Димитровград, Перник, Търговище, Силистра, Смолян.

Посланиците и проектът „Нощни персонажи“

Тази година в посланическия екип на Нощ на театрите влязоха акьорите Владимир Пенев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Дарин Ангелов, Ованес Торосян, Калин Врачански, Снежина Петрова, Теодора Духовникова, Силвия Петкова, Ана Пападопулу, Лилия Гелева, Александра Василева, Луиза Григорова и балерината Боряна Петрова. Всички в кратки блицове, публикувани в сайта http://www.theatresnight.org/ambassadors споделят какво е усещането им за Театъра, Страха, Суетата, Сцената, Думите. A в специалната колекционерска серия от картички актьорите „дефинират“ какво e Нощ на театрите за тях.

Фотографът Павел Червенков реализира традиционната фотосесия за инициативата, която „подчини“ на онези понякога „скрити“, но много вълнуващи „подготвителни“ състояния преди излизането на сцената. Фотосесията е част от проекта „Нощни персонажи“, който за поредна година ще покаже раз-личните лица на театъра и онези не-раз-крити, но много вълнуващи моменти, в-и-чрез които се случва магията. Специалната изложба ще включва и фотографии на Павел Червенков от някои от най-емблематичните театрални представления през последните години. Фотосите, включени в проекта „Нощни персонажи“ ще бъде представен във фоайето на Камерна сцена в Народен театър „Иван Вазов“, в Галерията на Софийския университет, на втория етаж в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ и на Главната улица в Пловдив през месец ноември.

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ събира историите на почитателите на театъра в платформата # I LOVE THEATRE

В началото на месец октомври посланиците на Нощта ще предизвикат хората, които обичат театъра, да споделят своите театрални истории. Амбицията на # I LOVE THEATRЕ е да се превърне в комуникационна платформа, концентрирана най-вече в социалните мрежи, в която може да се включи всеки с отношение към театъра и в кратко видео (снимано с телефон или таблет) да разкаже своята „история“ за театъра. По този начин платформата ще „събере“ лични, весели, тъжни, емоционални, провокативни, изключителни, многоцветни, очаквани и неочаквани истории на хората, които обичат театъра, живеят с театъра, обожават театъра и театърът е част от живота им.
Двама от посланиците на инициативата Дарин Ангелов (https://youtu.be/H9SL8RxlccI) и Владимир Карамазов (https://youtu.be/9nuRiVQUBk8) разказаха своите театрални истории и се включиха в платформата # I LOVE THEATRЕ.



Какво е НОЩ НА ТЕАТРИТЕ?

дно специално време-и-пространство, което излиза извън стандартните рамки, прекрачва своите собствени правила и въвлича хиляди почитатели и зрители. Градовете се превръщат в "сцени" и за няколко часа животът придобива други измерения и се насища с особен артистичен смисъл.

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ е част от инициативата "Европейска нощ на театъра", която вече 8 години се случва в няколко европейски страни. Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска - иницииран от Детски театър Добрава (Children’s Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre).
„Европейска Нощ на театрите“ е платфрома, която обединява всички имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Официален рекламен клип на инициативата: https://youtu.be/_m-QzSgiLjM
Making на официалната фотосесия: https://youtu.be/XA8n7u6dhGM