Автор
Woman.bg

Трапезата за Бъдни вечер – у нас и по света

Коледа е зад ъгъла, а преди нея престои Бъдни вечер - най-известният ежегоден празник, честван в християнски свят, на който, заедно със семейството си очакваме Раждането на Исус.

На този ден от основно значение е тържественото настроението и трапезата, която се подготвя през целия ден. Foodpanda проследи какви са традиционните предколедни трапези в тази свята нощ.

В България менюто се състои от нечетен брой постни ястия. Те обикновено са традиционните сърми, боб чорба, печен боб, пълнени чушки, ядки, сушени плодове, жито и питка, която се разчупва от най-възрастния на трапезата. В повечето случай, в нея се поставя паричка.

Вечерята е придружена с червено вино или ракия. Този ден е последният от Коледните пости и на следващия ден е разрешена консумацията на месо.

В Италия отбелязват този ден с „празника на седемте риби”. Сервират се 7 броя рибни ястия, като вечерта преди Бъдни вечер, за 24 часа не се консумира абсолютно нищо. Коледният пост не е толкова популярен в Италия.

В Полша, броят на ястията също е нечетен, като най-често се сервират 9 блюда. Трапезата на по-бедните, включва 5 ястия, на средната класа -9, а на най-заможните- 11. Задължително условие, всеки един от присъстващите на трапезата, да опита от всяко едно блюдо.

В Русия, Украйна и Литва се сервират по 12-ястия на Бъдни вечер. Вечерята се нарича „Свето хранене”. Традицията е цялото семейство да се събере около масата и след вечеря да се поднесат Коледните подаръци. В центъра на масата се поставя бяла кърпа, която символизира пелените на Исус, и свещ, символизираща Светлината на света. До нея се поставя питката. 12-те ястия символизират дванадесетте апостоли.

В Украйна, задължително присъства зърнен пудинг, борш и варенки, както и традиционен коледен компот.

В Сърбия празничната трапеза е богата и разнообразна на храни. Сервира се кръгъл безквасен хляб, сол, печена риба, зеле, мед, вино и спагети с орехи.

В Германия се сервира, популярният по цял свят Щолен, който символизира Исус Христос. Това е сладък десерт с пудра захар, стафиди и орехи. Другото традиционно ястие е пълнената гъска.

В Америка, Бъдни вечер не е официален празник, а традициите са взаимствани от английската кухня. Типичната вечеря се състои от печена пуйка, пиле или друг вид птици, придружени със задушени картофи или брюкселско зеле. За десерт се сервира Коледен сливов пай.

В Мексико се сервират тропически плодове и салати, качамак с чили сос, заедно с традиционна супа, направена от говеждо месо. За десерт се консумира пържена питка със захар и канела.

В някой славянски страни, на трапезата се оставят две празни места, намеквайки за Мария и Йосиф, който търсят подслон във Витлеем.

Където и да се намирате по света, Бъдни вечер оставя положителни емоции във всеки човек. Нека на този семеен празник, да се насладим на вкусната трапеза, споделена с любимите хора.