Токио е градът, в който може да се чувствате в най-голяма безопасност, показва изследване на Economist's Intelligence Unit.

В класацията градовете са подредени по оценка на 4 категории:

дигитална сигурност – доколко сте сигурни в киберпространството, вероятност за кражба на самоличност и т.н.

здраве – разглежда се средната продължителност на живота, съотношението легла в болници/население и др.

инфраструктура – качество на пътищата и броя на хора, загинали при природни бедствия лична

безопасност – престъпност, насилие, брий сигнали към полицията.

От 11 до 20 място се нареждат съответно: Хонконг, Сан Франциско, Тайпе, Монреал, Барселона, Чикаго, Лос Анджелис, Лондон, Вашингтон и Франкфурт. Вижте и топ 10:

1. Токио

С население от 13.3 милиона души Токио е едновременно най-многолюдният и най-сигурният град в класацията. Той е на номер при „дигитална сигурност“ и в топ 5 на другите категории. Стандартът на живот в града също е висок – БВП на глава от населението е между 30 000 и 50 000 долара.

2. Сингапур

Сингапур е на първо място в категория „лична сигурност“. Броят на кражбите и обирите тук е на рекордно ниско ниво. Тук има сериозни наказания за престъпления, дори за дребни нарушения, което води до изключителни ниска престъпност. Градът е на предпоследно място в света по брой убийства. Виж още: Най-богатите американски градове При тази ниска престъпност властите се фокусират над киберпрестъпленията. Сингапур е сред „богатите“ градове – тези с БВП на глава от населението от над 50 000 долара.

3. Осака

Японският град с 2.6 милиона население е на второ място в категория „лична сигурност“. И тук, както и в Токио, доходите на населението са високи.

4. Стокхолм

В шведската столица живеят 909 000 души. Това е единственият неазиатски град в топ 5 на категория „лична сигурност“. Здравеопазването тук е безплатно.

5. Амстердам

Градът с население 820 000 души е известен с това, че е легализирал марихуаната. Има висока оценка в категория „инфраструктурна сигурност“. Много е разпространено придвижването с велосипед, което намалява замърсяването на въздуха. Градът е в топ 10 в категория „лична сигурност“.

Вижте останалите ТУК!