Етеричното и лековито масло от чаено дърво се добива от растение от семейството Melaleuca alternifolia.

Всъщност това растение не се приема като чаена култура.

Името му идва от практиката на мореплавателите, които дъвчели листата му - алтернатива на пиенето на чай.

Както много други етерични масла – е подценявано и са известни малко от полезните му свойства.

Ефекта му се дължи на богатият състав на компоненти. Маслото е натурален антисептик. Освен за терапии е подходящо и за ежедневна употреба и ще ви изненада колко проблеми може да реши. Прочетете и научете как!

1. Успешно редуциране и лекуване на акне – тъй като е доста силно и изсушава е добре да смесвате маслото от чаено дърво с друго етерично – например бадемово или от пшеничен зародиш. Достатъчно е на нанесете малко количество само на проблемните зони и да го оставите да действа на кожата.

2. Гъбички по ноктите – в този случай можете да нанасяте директно маслото на ноктите си един или два пъти дневно.
Действа анибактериално и изолира гъбичните инфекции.

3. Препарат против насекоми – в голяма бутилка за пръскане смесете няколко унции от маслото с вода. Разклатете добре и напръскайте малък участък от кожата си, за да проверите дали няма да получите раздразнения.

4. Грижа за стъпалата при спортуващи – отново против гъбични и други инфекции, типични за много спортисти. Нанесете на проблемните зони 2 пъти дневно. Когато симптомите изчезнат, профилактично продължете да го употребявате още няколко седмици.

5. Средство за превенция при въшки – добавете към шампоана си за коса няколко капки. Особено полезен метод, ако имате ученици и се тревожите да не бъдат засегнати.

6. Премахване на нежелани бенки – нанесете с памучен тампон и разтъркайте в кожата няколко пъти дневно. Малките нежелани бенки изсъхват и падат сами. Разбира се, преди да се решите на тази крачка е добре да се консултирате с лекар.

7. Почистващ препарат, дезинфектант – смесете с вода и използвайте, за да почистите бижута, вещи, козметични продукти – пилата и пинсетите си например.

8. При кърлежи – разнесете от маслото в зоната около кърлежа и той ще излезе.

9. Премахване на брадавици, херпеси, кондиломи – сутрин и вечер няколко капки върху брадавицата помагат тя да изчезне.

10. Премахване на мухъл – 2 супени лъжици и 2 чаши вода, за да изчистите мухъла от дома си.

Автор: Наджин Расимова