Австралийският върховен съд отсъди, че вече по закон има пол, различен от мъжки и женски, който се нарича "неутрален пол", предават световните агенции.

Казусът бе предизвикан от Нори, който не може да се определи като жена или мъж и започна да се бори за въвеждането на неутрална категория.

Той/тя е роден мъж, но претърпява операция за смяна на пола през 1989г., за да стане жена. Интервенцията обаче не позволи на Нори да се идентифицира сексуално, пише snews.bg. Неговата/ нейната кампания нашумя в медиите през 2010 г., когато той/тя бе определен/а за човек с "неспецифичен пол", но впоследствие бе отменено и сертификатът обявен за невалиден. Нори обяви, че се е почувствал/а "социално убит".

Четете още: Млада жена се превърна в Памела Андерсън

Това предизвика шумен отзвук и Апелативният съд в Австралия обяви, че Нори е с "неутрален пол", решение което беше подкрепено и от Върховния съд в сряда. Адвокатите на Нори подкрепиха искането си с тезата си, че той/тя е бил принуден да "живее в лъжа" всеки път, когато трябвало да определя пола си в документи. Миналата година Германия стана първата страна в Европa, която даде разрешение децата, родени без полът им да бъде ясно идентифициран, да бъдат регистрирани като "с неутрален пол". Новият пол се отбелязва в документа за самоличност с буквата "X".

Четете още: Някои вярват, че са елфи, а други - вампири