Всички любители на сладоледа да си отварят касичките със спестявания и да се възползват от сезона на почивките, през който могат да сбъднат една своя сладка мечта.

По света има заведения, които предлагат едни от най-вкусните и заслужаващи да се пробват сладоледи.

Защо са необикновени и единствени по рода си, разберете в следващите редове.

Capogiro Gelato (Филаделфия, Пенсилвания)

Сладоледът там е приготвен от мляко от кравите “амиш”.

Всеки ден майсторите забъркват ръчно уникалните рецепти на Capogiro Gelato, включващи аромати, които не се използват никъде другаде по света. Такива са Мадагаскаркия ванилов бърбън, “melograno” (нар), “Nocciola Piemonte” (лешник), Сайгонска канела, тайландско кокосово мляко (с привкус на ром), както и “zucca” (сорт тиквичка).



Ted Drewes Frozen Custard,( Сейнт Луис, Мисури)

Замразеният яйчен крем е изработен от прясна сметана, яйца и захар. По вкусовите си качества той почти не се различава от сладоледа, дори изглежда по същия начин.

Този десерт се продава на един от най-големите булеварди в Сейнт Луис от началото на 1931 година. Днес, след повече от 80 години, на същото това място можете да опитате замразен яйчен крем във вафлени фунийки, различни шейкове, бира от корени, и различни специалитети, като “Хавайска наслада” и “кратера Коперник.”



Bombay Ice Creamery (Сан Франциско, Калифорния)

На това място можете да опитате някои от най-добрите индийски сладоледи на планетата.

Уникалното на тези сладоледи е, че при приготвянето им са използвани подправки като кардамон, черен и зелен чай, шафран, роза, джинджифил и др., които рядко се срещат на територията на Калифорния.

Работното време се променя със сезоните, така че задължително проверете дали е отворено преди да отидете.

Devon House ( Кингстън, Ямайка)

Построен в края на 19 век, като дом на първия чернокож милионер в Ямайка, Девън Хаус е един шедьовър на Карибската викторианска архитектура и дом на най-прочутия сладоледен щанд на острова.

Гамата от вкусове е много широка - от традиционната череша и шам-фъстък до екзотичните вкусове на острова – манго, кокос, и маракуя. Там е едно от малкото места, където ще срещнете нестандартния бирен сладолед в менюто, наречен Девън Стаут. На територията на това място има просторни градини, където можете да се разходите и да се порадвате на уникалната растителност.


Ice Cream City( Токио, Япония)

С десетки щандове, които продават повече от 300 вкусове между тях, подходящо нареченото заведение в Токио “Ice Cream City” предлага някои от най-необичайните сладоледи на планетата, в които се използват странни съставки като соево пилешко, корен на орхидея и дори морска сол.

Ако пък предпочитате по-традиционните вкусове, италианския “Gelato” и американския “Sundaes” също са на разположение.



A’jia Hotel (Истанбул, Турция)

Няма нищо по-романтично от лятна вечер край Босфора, особено когато си похапвате сладолед на откритата тераса на хотел A’jia.

Десертното меню включва пържен ванилов сладолед, шербет от маракуя, и традиционна турска “dondurma” (сладолед), направена от козе мляко. Намира се на западния бряг на Босфора, A’jia е имение от 19-ти век, което очарова посетителите със своята архитектура, атмосфера и, разбира се страхотен сладолед.



Perchè No!(Флоренция, Италия)

От 1939 г. насам Perchè No!( Защо не!) произвежда и продава сладоледи, които са със много силен вкус и аромат.

Изборът е огромен, но като че ли най-интересните сладоледи с тези с мед и сусам, зелен чай или с аромат на кафе, гарниран с парче шоколад. Те също продават широк асортимент от плодови сорбета.

Източник: sunshine.bg