Автор
Woman.bg

Топ лекари от цялата страна отговарят на вашите въпроси за грипа

Грипната вълна е вече факт. Какво можем да очакваме?

д-р Виделина Даскалова, ОПЛ в АПМП– ГП, гр. Русе: По прогнози на Европейския център за грипа, истинският грип идва през януари и ние вече сме свидетели на усложнена ситуация в цялата страна. Досега Шотландия, Ирландия, Норвегия, Испания и Дания също са регистрирали болни от грипа. Този сезон ще върлува новият тип "Масачузец", но заболели ще има и от "Б" групата - "Калифорния" и "Виктория". Поради необичайното топло време за сезона грипната вълна ще засегне всички възрастови групи.

Най-важното, което трябва да знаем за това заболяване и неговото протичане?

Д-р Володя Василев, ОПЛ в 18 ДКЦ, гр. София: Грипът се характеризира с тежки симптоми още в началото на заболяването - висока температура, обща отпадналост, болки в гърлото, силна суха кашлица, сълзотечение, болки в мускулите и силно главоболие.Общите симптоми продължават от 5 до 7 дни, през което време болният е силно заразен, инфекцията се предава по въздушнокапков път и най-често се заразява семейството и част от работния колектив. Ако не се вземат навременни мерки след седмия ден се очакват усложнения като тежки бронхити и отити, грипни или бактериални пневмонии, както и вирусни грипни енцефалити.

Непременно ли трябва да бъдат включени антибиотици в лечението и какво трябва да знаят хората преди да посегнат към тях?

Д-р Лиляна Михайлова, ОПЛ в ДКЦ 2, гр. Хасково: Антибиотиците не са удачни, особено при първите симптоми на грипа, тъй като антибиотикът не съдържа парацетамол и високата температура не се повлиява от него. Важно е да се спомене, че заболяването е от вирусо-грипен тип, а антибиотиците се прилагат при бактериални усложнения. Приемането на антибиотик по време на вирозата унищожава нормалната флора, намалява защитата на организма и селектира бактериални щамове, които в последствие трудно се поддават на лечение и стават нечувствителни.



Моля, споделете вашите три съвета за грипния сезон.

Д-р Веска Евстатиева, ОПЛ в ДКЦ 4, гр. Варна:

1.Консултирайте се с личния си лекар.
2.Приемайте повече течности.
3.Не се самолекувайте.

Повечето от нас прибягват към традиционни подходи при настинка и грип – чай, компрес за гърлото, топъл душ. Редно ли е да разчитаме изцяло на тях и може ли това да доведе до усложнения?

Д-р Атанаска Спасова, ОПЛ в „Св. Иван Рилски“, гр. Пазарджик: Традиционните подходи могат да се използват като спомагателни средства, но не бива да разчитаме само на тях, тъй като рискуваме да се появяват усложнения. За бързо повлияване на симптомите аз препоръчвам на моите пациенти Хюмексгрип - Продуктът има дневна и нощна формула, които осигуряват облекчаване на симптомите на грипа, поддържа пациента бодър през деня и осигурява добър сън през нощта. Дозата на парацетамола е добре изчислена за деня и трите таблетки, коита са с един цвят няма как да се сбъркат от вечерната капсула, която не съдържа псевдоефедрин. Приемайте Хюмексгрип в рамките на 4 дни 3 пъти дневно и веднъж преди сън за бързо облекване на симптомите на грипа.

За повече информация https://www.facebook.com/humexgrip?fref=ts