Има храни, които не само не засищат, но дори карат организма ни да чувства свиреп глад.

Диетичната сода, дъвката и сладкишите са сред най-големите врагове на талията, защото имат лошата способност няколко часа след консумацията си да предизвикват панически пристъпи на глад.

Специалистите в областта на храненето са единодушни, че пълнозърнестите храни ни засищат, но преработените бисквитки и вафли обратно - могат да предизвикат още по-силен пристъп на глад. Тези "залъгалки" всъщност изпращат към мозъка ни грешен сигнал и вместо в стомаха да бъде регистрирано наличието на някаква храна, ние оставаме с усещането, че сме с празен корем.

Това е резултат от факта, че по-голямата част от хранителната стойност на тези продукти е изчезнала при преработването им, пише здраве.бг Лошото е обаче, че колкото и да се избягват, някои храни ни карат да се пристрастим към тях. Това са опасни продукти, към които тялото се пристрастява и сякаш изпитва постоянна нужда да си ги набавя. Ето и кои са най-опасните храни, които всъщност ни карат да изпитваме адски глад:

Енергийни десертчета


Захарните десертчета, които често похапваме набързо – за повече енергия, са абсолютно неподходящ избор. Те трябва да бъдат табу особено на закуска, защото повишават кръвната захар. Това предизвиква пристъпи на глад и количеството поета храна обикновено се удвоява.

Силно преработени и с много захар, тези сладки блокчета може и да ни се струват като спасение в забързания ден, но в крайна сметка ще имаме нужда от истинска храна, за да издържим до обяд, споделят диетолозите. Според тях по-добрата алтернатива е сутрин да се отделят 10 минути за приготвяне на питателна закуска. Много по-добре е да започнем деня си например с овесени ядки с плодове, мед, фъстъчено масло и мляко, смятат специалистите по хранене.

Дъвка

Дъвките стимулират производството на стомашни сокове и слюнка. Тези течности, произвеждани по време на дъвченето, отиват право в стомаха и го заблуждават, че има храна за смилане. След като обаче се окаже, че това не е така, следва бърз пристъп на глад и желание да се похапне, макар и малко, за да има все пак нещо в стомаха.

Диетична сода

Ако на етикета на някоя газирана напитка пише „диетична”, това далеч не означава, че тя е такава, предупреждават специалистите по хранене. Изследванията доказват, че диетичната сода и производните й ни карат да огладняваме, а това е сигурен начин, че диетата ще бъде нарушена.

Изкуствените подсладители също имат ефект на засилване на апетита, но за разлика от обикновената захар те не доставят на организма нещо, което ще обуздае породилия се глад, твърди доктор Шарън Фоулър. Според нея подсладителите влияят ограничаващо на мозъчните клетки, които следва да алармират, че сме се нахранили.

Четете още: 9 вида храни, които не бива да ядете често



Замразена вечеря

Готовите замразени храни обикновено не съдържат достатъчно калории, за да ни заситят. Освен това в тях няма продукти като истински плодове и зеленчуци, които да ни осигурят фибри. А именно фибрите се разширяват в стомаха и ни карат да чувстваме ситост. Не на последно място преработването унищожава хранителните вещества, а замразените вечери обикновено се размразяват в микровълновата, която допълнително вреди на хранителната стойност на ястията.

Царевичен сироп


Високофруктозният царевичен сироп е навсякъде около нас - от мокета в спалнята, до хляба и чипса на щанда в магазина.
Неговата употреба на практика не може да се контролира. Царевичният сироп се крие в почти всички преработени продукти, и то не в минимални количества. Неговата коварна тайна е в начина, по който подлъгва метаболизма ни и колкото повече ядем, толкова по-гладни ставаме.

Високофруктозният сироп забавя секрецията на хормона лептин в организма. А това е ключовото вещество, което казва на тялото, че е сито и трябва да спре да яде.

Източник: novinar.bg