Автор
Woman.bg

Топ 10 традиционни рецепти за курабийки от цял свят

Коледните празници наближават с шеметна бързина, а с това – и моментът, в който ще запретнем ръкави, за да зарадваме близки и приятели с най-вкусните домашни сладки. А какво е празничната трапеза, ако не е я окичим с неподражаемите и любими на всички ни коледни курабийки. Подбрахме за вас оригиналните и традиционни рецепти за курабийки, меденки и джиндифилови човечета, с които различните страни по света се отличават и гордеят и на които бихте могли да се насладите, без да е необходимо да пътувате до някоя от тях.

Руски курабийки "Пряники"

Продукти за 45 сладки:

За 45 сладки:
300 г захар
1 яйце
2 с.л. олио
¼ ч.л. сол
30 г какао
1 с.л. настъргана лимонова кора
1 с.л. смес подправки от канела, джинджифил, карамфил и кардамон
180 г заквасена сметана
1 ч.л. сода
500 г брашно
За глазурата:
175 г пудра захар
3 – 4 с.л. лимонов сок

Приготвяне:

Разбийте захарта, яйцето и олиото с миксер на гъст крем. Добавете какаото, солта, лимоновата кора, подправките и разбъркайте отново. Към така получената смес прибавете сметаната и содата и продължете да бъркате. Накрая на два пъти изсипете постепенно брашното и омесете меко тесто, след което го оставете да отдъхне за 15 мин. От готовото тесто накъсайте топчета с размера на орех, нарежете ги в тава, застлана с хартия за печене, и печетете 180 градуса около 15 мин. Изпечените сладки оставете да се охладят на решетка. Междувременно пригответе глазурата, като разбъркате пудрата захар с лимоновия сок. Намажете с нея изстиналите сладки. За да се слеят качествено съставките, а ароматът и вкусът да станат още по-хубави и плътни, е препоръчително да оставите курабийките да престоят поне един ден преди консумация.

Класически френски макарон

Продукти за 16 бр.:

90 г яйчен белтък
200 г пудра захар
30 г захар
110 г бадемово брашно
1 щипка сладкарски бои

Приготвяне:

За направата на френските макарони се използват т.нар. "остарели белтъци", или отделени от жълтъците и оставени да престоят в хладилник, в затворен сух стъклен съд 3-4 дни, а 3-4 часа преди приготвянето са извадени, за да достигнат стайна температура. 90 г белтъци са обикновено от 3 яйца размер L. Разбийте белтъците на сняг и постепенно прибавете кристалната захар, като разбърквате. Прибавете ги към смесените, предварително пресети пудра захар, бадемово брашно и боя, и бъркайте със силиконова шпатула, само по посока на часовниковата стрелка, като загребвате, обръщате и размазвате по стените на купата до получаване на лъскава смес. Напълнете сместа в сладкарски пош и шприцовайте върху хартия за печене, на която сте очертали еднакви кръгчета с диаметър 3 см. Изтръскайте тавата, за да получат така наречената им "поличка". Оставете да съхнат между 20 и 40 минути (че понякога и 50), достатъчно да не полепнат по пръста ви при пипане. Печете точно 15 минути в предварително загрята на 150 С фурна. Слепете с ганаш, крем, конфитюр или друго по желание.

Традиционни турски курабийки

Продукти за 30 бр.:

1 ч.ч. захар
1 ч.ч. меко масло
4 ч.ч. брашно
1 ½ ч.ч. орехи
3 пакетчета ванилия

Приготвяне:

Разбийте маслото със захарта и ореховите ядки. Добавете ванилията, брашното и отново разбъркайте. Омесете гладко тесто. От него оформете малки топчета, оваляйте ги в захрат, след което ги наредете в намаслена тава. Печете в предварително загрята на умерен огън фурна около 20-25 минути, докато се покрият с хрукав кафеника загар.

Класически гръцки курабийки

Продукти за 60 курабийки:

350 г масло

200 г фина кристална захар
1 ч.л. ванилена захар
100 мл лек зехтин
2 жълтъка, със стайна температура
60 мл коняк или бренди
1 ½ ч.л. вода
300 г бадеми, запечени и смлени на едро
½ ч.ч. настъргана портокалова кора
2 ч.л. бакпулвер
850 г брашно
пудра захар за овалване

Приготвяне:

В голяма купа смесете маслото, захарта и ванилената захар и разбийте с миксер до гладка и кремообразна смес. Към нея постепенно добавете зехтина, като продължавате да разбивате с миксера. След това добавете жълтъците един по един и разбийте добре. Изсипете алкохола и водата и отново разбийте. Добавете бадемите и разбъркайте. Смесете брашното, настърганата портокалова кора и бакпулвера. Добавете към маслената смес с бадемите и разбъркайте до получаването на ронливо и лепкаво тесто. От него оформете топки с големина на орех и ги наредете върху хартия за печене. Печете в предварително нагрята фурна на 180º C около 25 минути или докато се покрият с нежен загар на повърхността. Извадете ги от фурната, оставете ги в тавата 5 минути, а после внимателно ги оваляйте в пудра захар. Навлажнете ги с малко вода, за да залепне пудрата захар по-добре. Подредете курабийките на поднос и ги оваляйте още веднъж обилно за поголяма плътност.

Традиционни чешки курабийки

Продукти:

500 г брашно
100 г мед
200 г захар
3 с.л. прясно мляко
150 г меко масло, нарязано на парченца
1 яйце + 2 жълтъка
1 бакпулвер
настъргана кора от ½ лимон
1 с.л. смес от смлян карамфил и канела
1 и 1/2 с.л. какао
Глазура:
200 г пудра захар
прясно мляко
1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок

Приготвяне:

Меда, захарта и прясното мляко изсипете в тендежра. Загрейте на бавен огън, като разбърквате непекъсанто до хомогенизиране на сместа. Оставете настрана да изстинат. В купа сипете брашното, бакпулвера, подправките, какаото и настърганата лимонова кора. Добавете маслото, яйцето, двата жълтъка и разбъркайте добре. Сипете и млечно-медената смес и омесете меко и нелепкаво тесто. Оставете го за 1-2 часа в хладилник, за да се стегне. След това разточвате и изарежете от него бисквити в избраната от вас форма (човечета, елхички, еленчета и т.н.) и ги печете в застланата с кухненска хартия тава на 170 градуса, докато се покрият с нежен червеникав загар. Оставете ги да изстина, след което ги украсете с глазурата. Тя се приготвя, като смесите лимоновия сок с пудрата захар. Добавяйте прясното мляко лжичка по лъжичка, като след всяка разбивайте с миксер, докато се получи гъста и лъскава консистенция.

Традиционни български курабийки

Продукти:

3 яйца + 1 яйце за намазване
2 ч.ч. захар
250 г кисело мляко
½ ч.ч. олио
1 пакет амонячна сода
½ ч.л. сода бикарбонат
брашно, колкото поеме

Приготвяне:

От гореизброените продукти, без яйцето за намазване, омесете средно меко тесто. От него оформете топчета с големина по избор и ги поставете в тава, постлана с хартия за печене. В купичка разбийте яйцето и с него намажете топчетата. След това ги поръсете с малко захар. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване.

Скандинавски пияни курабийки

Продукти:

За тестото:
500 г брашно
150 г краве масло
150 г захар
3 яйца
1 пакетче бакпулвер
За пълнежа:
200 г орехи
200 г бадеми
150 г сушени смокини
150 г стафиди
кората на 2 портокала
100 г шоколад
30 г какао
2 ч.л. канела
½ ч.л. карамфил
200 мл вино
1 к.ч. ликьор
200 г мед

Приготвяне:

Омесете еластично тесто от изброените продукти и го разточете на кора с дебелина 2 мм. От нея изрежете по-големи и по-малки кръгчета. С големите облепете стените на формички за мъфини, малките запазете за капачета. Нарежете на ситно ядките, шоколада и смокините, а стафидите накиснете в ликьора. Затоплете виното. Сложете в купа всички съставки от пълнежа и разбъркайте добре. Оставете на 30 минути настрани, за да се смесят ароматите. С тази смес напълнете тестените кошнички. Захлупете с капачетата, набодете повърхността на няколко места, за да „диша”, и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути.

Италиански курабийки

Продукти:

3 ч брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
1 ч масло, нарязано на кубчета
1/2 ч кедрови ядки, нарязани
1 ч.ч. захар
2 с.л. захар
2 яйца
настърганата кора на 1 лимон
1 жълтък, разбит с
1/2 с.л. вода за глазиране

Приготвяне:

Пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта в купа. Добавете маслото и натрошете с вилица, докато сместа заприлича на овесени ядки. Добавете ядките. В отделна купа разбийте захарта и яйцата; добавете лимоновата кора. Смесете сухите съставки със сместа с яйце, докато се образува твърдо тесто. Омесете в продължение на 1 - 2 минути. Разделете тестото на четвъртинки и увийте в найлоново фолио; оставете в хладилника в продължение на 1 час. Загрейте фурната до 210 градуса. Разточете тестото, по едно парче наведнъж и изрежете бисквитки с желаната форма. Сложете в ненамазана тавичка. Намажете с глазурата. Пече се 10 минути до златисто кафяво. Прехвърлете да се охладят.

Немски коледни сладки

Продукти:

1 ч.чаша мед
1/2 ч.чаша кафява захар
сокът от 1 лимон
2 яйца
2 и 1/2 ч.чаша брашно (пресято)
1 ч.л.сода
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л.карамфил
1 ч.л. канела
1/2 ч.чаша натрошени ядки

Приготвяне:

Смесете меда, захарта, лимоновия сок и кората от лимона, настъргана на ситно. Отделно разбийте яйцата. Смесете сухите продукти с яйчната смес. Добавете ядките и след като омесите тестото добре с ръце, го оставете да отпочине. Разстелете тънка 1/2 см.кора и изрежете формички по свой вкус. Печете в намазнена тава, на 220 градуса, докато сладките порозовеят.

Английски коледни сладки с канела и джинджифил

Продукти:

1/2 кг брашно
75 захар
150 мл. мед
100 мл.вода
60 мл. олио
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. канела
½ ч.л. джинджифил
3 с.л. пудра захар

Приготвяне:

Разтворете меда във водата, след което към тях прибавeтe захарта, олиото и предварително смесените и пресети брашно, бакпулвер, канела и джинджифил.
Замесете тесто и го разточете с дебелина около 5 мм. От него изрежете сладки. Печете в умерена фурна в тавичка, на чието дъно е поставена хартия за печене. Щом станат леко златисти в краищата си, са готови. Сервирайте охладени и поръсени с пудра захар