Автор
Woman.bg

Топ 10 подмладяващи съставки, полезни за спортистите

Те са с доказано подмладяващ човешкия организъм ефект, полезни са за здравето, притежават балансиращо и регулиращо метаболизма въздействие, подобряват настроението и вливат жизненост, тонус и енергия. Те са еликсирите на младостта, които трябва да присъстват редовно в дневния ни хранителен режим, и особено в този на спортистите и хората, водещи активен начин на живот.

1. Златен корен

Златен корен, популярен още под названието радиола, е билка, която тонизира мускулатурата и повишава устойчивостта на организма към широк спектър агенти. Златният корен е изключително полезна добавка за хората с повишена физическа активност, т.е. редовно спортуващите. Есенциалното масло се използва предимно дерматологично в козметиката, а спиртните и сухите екстракти – орално. Средната доза от 170 до 185 мг екстракт дневно доставя 4,5 мг салидрозид, обикновено в един до три приема. Освен в самостоятелна форма, златният корен у нас се влага в комбинирани продукти: адаптогени, билкови тоници, антиоксиданти, формули за подобряване на спортните постижения.

2. Витамин D

Витамин D е известен като мастно-разтворим фактор, който спомага за пълноценното усвояване на калций в костите. Важен е за растежа и здравината на костната система. Той играе важна роля и при поддържането на подходящо ниво на фосфор в кръвта и на нормален клетъчен растеж и функциониране. Той също така предотвратява и лекува следните заболявания: атеросклероза, рак на гърдата, рак на дебелото черво, овариален карцином, депресия, епилепсия, хипертония, възпалителни заболяване на червата, бъбречни заболявания, множествена склероза, остеопороза, периодонтална болест, псориазис и др. Необходимите дневни нужди от витамин Д за кърмачета са минимум 400 IU, за деца над една година – 600 IU, като в част от случаите те могат да достигнат до 1000 IU дневно. При юноши над 18 години и възрастни дневните нужди от витамин Д варират от 600 IU до 1500-2000 IU, а при хората над 70 години – между 800 IU и 2000 IU витамин D дневно.

3. Витамин К


Основната функция на този мастноразтворим витамин е продукцията на протромбин, който участва в кръвосъсирването и спомага за предотвратяването на вътрешни кръвоизливи. Витамин К трябва да се приема от хора, занимаващи се упорито с фитнес и бодибилдинг, които приемат стероиди. Той пази дроба и спомага за нормалното му функциониране. Те претоварват черния си дроб и е полезно за приемат витамин К. Само 1 с.л. кисело мляко на ден гарантира нормалните стойности на веществото. Врагове на витамин К са аспиринът, радиацията, както и термичната обработка на храните. В естествените си форми витамин К не е токсичен, но свръхприемът на синтетичният му вариант Менадион не е препоръчителна.Препоръчителните дневни дози са следните: за мъже – 79 микрограма; за жени – 59 микрограма.

4. Брахми

Брахми е специална хранителна добавка, която подкрепя функциите на мозъка и нервната система. Продуктът оказва благоприятен ефект за по-добро запаметяване и действа успокояващо при състояния на стрес и емоционална възбуда. Брахми е една от малкото билки, която успешно конкурира постиженията на Гинко билоба, сред които са подобряване на паметта и способността за заучаване. Освен всичко останало, подобрява функциите на нервната тъкан и пази мозъка от свободни радикали, като забавя стареенето.

5. Берберин

Берберинът е билкова добавка, която обикновено се извлича от корените, коренищата, стъблата и кората на няколко различни "berberis" растения, включително Хидрастис (Goldenseal), Орегонско грозде (Berberis aquifolium), Кисел трън (Berberis vulgaris). Благодарение на мощните си антимикробни и противовъзпалителни свойства, те са били известни и използвани още в древни времена в традиционната китайска и аюрведическата медицина. Днес берберинът се използва все по-често в природната медицина и по-конкретно в борбата със захарния диабет, сърдечно-съдвите заболявания, при терапия на различни храносмилателни смущения, очни инфекции, имунни нарушения, дори и при лечение на рак. Стимулира метаболизма и убива бактериите. Разбира се, както и при всяка друга добавка трябва да го проучите добре, преди да го ползвате и бъдете сигурни, че е за вас. Ако решите да го ползвате, разпределете дневния си прием на 3-4 дози, защото твърде много берберин наведнъж може да предизвика стомашни болки, крампи и диария.

6. Мелатонин

Известен е още като холмонът на съня. Той се освобождава по време на сън и помага на организма да възстанови целия си жизнен тонус. С напредване на възрастта, продуцирането на този хормон намалява. Най-високо ниво има при малките деца - до 5 - 6-годишна възраст. При хората в зряла възраст е доста понижен, а при старите хора практически липсва. С това се обяснява честото нарушението на съня при възрастните. Някои учени твърдят, че мелатонинът е в основата на болестите на старостта. Ето защо в световен мащаб той е предпочитано безвредно средство за нормален нощен сън. Той противодейства на стреса и е мощно средство срещу стареенето. Дозата за всеки е много индивидуална, обикновено се препоръчва прием на 2-3 таблетки от 1 мг.

7. Омега-3 мастни киселини

Омега мастните киселини и в частност омега-3 се наричат есенциални, тъй като човешкото тяло не може да ги синтезира от други неесенциални вещества, а те играят важни роли в редица биохимични процеси. Установено е, че тялото синтезира омега 3 по-бързо, ако на мястото на синтеза протича паралелен синтез на омега-6 мастни киселини, в противен случай за него е по-лесно да усвои омега 3 ЕМК от храната. Сред доказаните въздействия та съставката са: намаляват кръвосъсирването, предпазват сърцето от сърдечен удар, разширяват кръвоносните съдове, съдействат за намаляване на кръвното налягане, подтискат възпаленията, съдействат за премахване на депресията, намаляват нивата на триглицеридите в кръвта.Консумацията на по-големи от нормалните дози омега 3-мастни киселини може да доведе до повишено кървене в случай на нараняване или дори до временна невъзможност за кръвосъсирване. Според Европейската Агенция по Безопасност на Храните приемът до 5 g дневно омега-3 мастни киселини е безвреден.

8. Инозитол

Известен е още като витамив В8. Той е гликозен полимер, необходим за правилното образуване на клетъчните мембрани в организма. Витамин В8 се синтезира в организма, но в недостатъчно количество. Той улеснява метаболизма на мастните клетки, предпазва черния дроб, пречи на отлагането на холестерол по стените на артериите и подпомага процесите на детоксикация на организма. Най-често дневната доза е между 250 и 500 мг.

9. Креатин

Креатинът е естествена съставка в храната от животински произход, като в един килограм телешки пържоли е около 4-5 гр. Най-високата му концентрация е намерена в конското месо. Не всеки трениращ обаче може всекидневно, и то в определена част от деня, да приема такива количества месо, че да задоволи дневните си нужди от около 5 гр креатин. Това се отнася най-вече за спортисти, занимаващи се със скоростно-силови спортове, при които това количество креатин трябва да се приеме във времето преди или след тренировка, в зависимост от спецификата на спорта и тренировъчната фаза. Всичко това поражда редица проблеми. Затова спортистите приемат креатина като хранителна добавка.

10. Кофеин

Кофеинът е най-известен със стимулиращите си ефекти, които водят до повишаване на концентрацията и тонуса. Той доставя енергия на организма, засилва метаболизма и... впечатляващо, изглажда кожата на лицето. Безопасната доза е 400 мг на ден.