Откак го има човечеството, хората се интересуват от други хора. Най-вече от такива, които живеят по нестандартен начин, разбира се.

Причината за странния им бит могат да бъдат трудности в оцеляването, трагични обстоятелства или нещо наистина плашещо. Представяме ви десетте най-странни места, на които човек е избрал да живее.

1. Живот в килера на непознат

Четете още: 3 прекрасни скалисти града

57-годишен мъж от японския град Фукуока бил много озадачен, когато открил, че от кухнята му изчезва храна. Той сложил наблюдателна камера и получил на мобилния си телефон снимки на незаконния квартирант, обитаващ апартамента му. Когато полицията претърсила жилището, открила 58-годишната Тацуку Хорикава на горния отсек на килера.

Тя си била донесла футон (тънък японски дюшек) и спяла там, а когато собственика на апартамента го нямало, дори си взимала душ. Жената казала, че няма къде другаде да живее и че е проникнала в апартамента преди около година, когато вратата била забравена отключена. „Квартирантката“ била обвинена в незаконно влизане в частен имот.

2. Съжителство с мъртво тяло

Четете още: 10-те необяснимо най-скъпи филми

Жена от Мичиган живяла в продължение на 18 месеца с тялото на мъртвия си съквартирант по стая, тъй като била самотна. Чарлз Зиглер бил на 67 години и страдал от емфизем, от който в крайна сметка умрял. Вместо да съобщи за смъртта му, 72-годишната му приятелка Линда Чейс, която живяла с него в една стая от 10 години, сложила мъртвото тяло в креслото пред телевизора.

Тя миела и преобличала трупа и си говорила с него, докато гледала сериали. Службата за контрол над социалните измами проверила Чейс, която продължавала да осребрява чековете на Зиглер след смъртта му. Но изглежда парите не са били основната причина тя да запази тялото на мъртвия си приятел. На въпроса „Защо“ тя отговорила следното: „Не искам да остана сама. Той беше единственият ми приятел, който се държеше добре с мен“.

3. Живот в мола



През 2003 г. Майкъл Таусенд и няколко негови приятели художници си присвоили неизползвано пространство в търговски център в Роуд Айлънд. Успели да проникнат там през два тона строителни материали и да си направят едностаен апартамент, който бил скрит от любопитните погледи зад стена от строителни отпадъци. В апартамента имало ток, помещението било напълно обзаведено, а за взимане на душ те ползвали банята на мола. Успели да останат незабелязани в продължение на 4 години.

Таусенд имал планове как да усъвършенства помещението, но един прекрасен ден групата му се сблъскала с охраната. Таусенд заявил, че е бил вдъхновен от рекламите, в които се говорило колко би било хубаво човек да живее в мола. Той твърдял, че апартаментът всъщност е арт-проект и еч целта му е „да разбере живота в мола като клиент“. Получил 6-месечна условна присъда, след като пледирал виновен.

4. Живот в пещера



56-годишен мъж от Ню Мексико живял в пещера на територията на Министерство на енергетиката. Временното жилище на Рон Мур било оборудвано с легло, входна врата, печка на дърва, слънчеви батерии и сателитно радио.

Рой живял в пещерата цели 4 години, без никой да го открие. В крайна сметка обаче властите забелязали дима от печката. При обиск на пещерата била открита и марихуана. Мур бил изхвърлен от пещерата заедно с вещите си и обвинен в незаконно притежание на наркотици.

5. Живот на тавана на бившата приятелка



Жена от Южна Каролина чула странни звуци, идващи отгоре, от тавана се посипали пирони. Тогава тя решила, че нещо не е наред. Когато двамата й възрастни сина огледали тавана, намерили там бившия й приятел, заспал в „гнездо“ от стари палта.

Човекът бил излязъл от затвора преди две седмици и оттогава пребивавал на тавана. Жената даже не подозирала, че е освободен – връзката им била приключила преди 12 години. Но най-лошото било, че наблизо били открити контейнери от заведение за бързо хранене, пълни с урина и екскременти. Освен това нарушителят продупчил дупка в пода, за да наднича в спалнята на бившата си приятелка.

6. Живот в джунглата



8-годишно момиченце от Камбожда изчезнало заедно със сестра си след нападение на див бивол. Всички ги смятали за загинали, но 19 години по-късно едното момиче било намерено в дивата природа. Жител на селото видял как голата Рошом Пнгенг излязла от джунглата и се опитала да открадне ориза му. Описал я като „наполовина човек, наполовина животно“. По данни на полицията Рошом не можела да произнесе нито една членоразделна дума. Селянинътс помощта на свои приятели хванал жената. Баща й я познал по белезите по ръцете.

Опитите момичето да бъде интегрирано в човешкото общество се провалили – Рошом не била в състояние да научи местния език, предпочитала да пълзи, вместо да ходи и отказвала да носи дрехи. В крайна сметка пак избягала в гората. Някои се съмняват, че това наистина е била Рошом и мислят, че 8-годишно момиче не би могло да оцелее в джунглата без чужда помощ. Баща й обаче отказал да прави ДНК-тест.

7. Живот в мини-апртамент



50-годишен мъж от Париж живял в миниатюрна стая със скосен таван и площ от 1.5 м², а месечният му наем бил 340 евро. В помещението почти нямало място човек да се изправи, а този човек живял там цели 15 години.

На въпроса как се оправя в толкова тясно помещение мъжът казал „Просто се прибирам и лягам да спя“. В крайна сметка му намерили друга квартира със санитарен възел, тъй като според френското законодателство квартирите в Париж трябва да с минимална площ от 9 м2 и да имат душ.

8. Живот в подземен тунел



При разследване на кражба на мед от една мелница полицията на Канзас-Сити (щата Мисури) открила мрежа от големи подземни тунели, в които се заселили няколко бездомници от града. Тунелите били изкопани в гората и се вентилирали през PVC-тръби. Входовете били прикрити с клони и боклуци.

Единият тунел бил разположен на дълбочина 7.5 м. и водил до стая с легло и свещи. Наблизо бил открит и куп памперси, поради което властите заподозрели, че вътре са живели и деца. Тунелите били почистени и затворени, тъй като животът в тях бил крайно опасен. Инцидентът предизвикал дискусия относно положението на местните бездомници.

9. Живот в училищен автобус



Пощальонка от Тексас се разтревожила, когато видяла две дрипави деца в квартала си и се свързала с местната служба по социални грижи. Момичето и момчето на възраст съответно 11 и 5 години живели сами в изоставен на близкото бунище училищен автобус. Родителите им били в затвора заради участие в заговор за присвояване на пари от жертвите на урагана „Айк“. В автобуса имало ток, водопровод, климатик и баня, но децата живеели там съвсем сами.

Трябвало да ги наглежда леля им, но тя работила по 12 часа на денонощие и затова често оставяла племенниците си без надзор. Те не ходили на училище, били недохранени и мръсни. Службата за защита на децата им намерила временни попечители, а след освобождаването си родителите възстановили опекунските си права. Твърди се, че сега те усилено работят за подобрение на условията си на живот.

10. Живот в изолация



През 1978 г. екип сибирски геолози открил семейство от шестима души, живеещо на планински склон на стотици километри от цивилизацията. Семейство Ликови избягало от религиозно преследване през 1936 г. и живяло в дивата природа през следващите 40 години. Две малки деца от фамилията никога не били виждали хора, които да не са от семейството, но знаели, че има такива. Езикът им бил изопачен от продължителната изолация и те не били виждали никога хляб.

Цялото семейство живеело в едностайна къщичка и се хранело с картофи, ръж и конопено семе. Ликови не били яли месо чак до края на 50-те, когато най-малкия син се научил самостоятелно да слага капани. Обувките им били направени от кора, а единствените им книги били сборниците с молитви и семейната Библия. През 1961 г. студът унищожил посевите им и семейството било принудено да се храни с дървесна кора и кожа от обувки. Тогава майката умряла от глад, предпочитайки да остави храната на децата си. След контакта с геолозите Ликови решили да останат да живеят на същото място, като приели от учените само няколко полезни предмета.

Три години по-късно три малолетни деца от семейството умрели едно след друго в рамките на няколко дни. Баща им починал през 1988 г., оставяйки сама Агафия, единственото му оцеляло дете. Тя живяла там в самота през следващите 25 години.