Автор
Woman.bg

Той е само на 24, а вече буквално е посетил всички държави в света

Запознайте се с британеца Джеймс Аскуит, който въпреки че е едва на 24 години, вече буквално е бил във всички държави в света.

Момчето е посетило 196 страни, което според някои източници е броят на международно признатите държави, но по други показатели те са 201, та дори и 206, в тази бройка обаче влизат някои, които не са признати от всички останали страни. Най-общо казано официалният броят на държавите в света не е съвсем ясен и варира според различните източници.

Джеймс се вдъхновява да пътува от приятел, който решава да пътешества с една раница на гърба и без конкретна посока, а да пътува натам, накъдето го отведе късметът. Е, Аскуит решава също да се отдаде на пътуване, но с тази разлика, че има ясна цел – да обиколи целия свят преди да стане на 25. И го постига.

На Бахамите / в Непал

Пътешествието му започва, когато е на 19, като първата държава, която посещава е Виетнам. След това прекарва няколко месеца в САЩ и Кананда, като посещава 27 щата от Хавай до Аляска. Най-дълго се застоява в Африка. Там той изкарва цели шест месеца, като пътува от Сенегал до Конго и след това се връща на изток.

Бил е в страните от Австралия през Северна Корея чак до Ирак и от Сан Марино през Бутан до България, като не е пропуснал и раздирания от войни близкоизточен регион. Разкрива, че в повечето държави от този край на света се е оказал в най-неподходящия момент. Бил е в Египет, точно когато е започнала гражданската война, а в Либия се е озовал две седмици след убийството на Муамар Кадафи, но това не го е притеснило. Напротив адреналинът от посещението на тези страни по негови думи е нещо, към което се пристрастяваш.

В Индия и с войник в Северна Корея

Интересно е, че обикалянето на будистки храмове, африкански племена и красиви южноамерикански плажове, не му е попречило да запише и завърши магистърска степен в университет. Просто когато е започнал да учи, е оставил обикалянето на света за летните и зимни ваканции. Друга подробност, която не е за пренебрегване, е, че по думите на Джеймс, който в момента работи като банкер в Лондон, той е финансирал съвсем сам пътешествията си, които както разкрива той са му стрували 125 000 британски лири. Младежът работи от 16-годишен и оттогава спестява пари, с които е покрил половината от околосветската си обиколка. Другата половина е финансирал чрез работата като сервитьор, барман, пиколо и други подобни работи като обслужващ персонал, които е започвал в държавите, в които се е задържал за по-дълго.

В Бутан

Исландия и Великата китайска стена