Събраха се, положиха клетва, поприказваха, накрая се снимаха за спомен. За депутатите става дума. Официалното откриване на 44-тото Народно събрание премина вяло, някак предсказуемо, а за зрителите остана усещането, че нищо старо не е забравено и нищо ново няма да се случи. Най-очевидната разлика е, че сред депутатите има малко жени, малко подготвени юристи и доста нови лица.

Къде са жените?

55 от депутатските банки са заети от жени. Всъщност, макар да изглежда скромно на фона на общия брой от 240, това число се доближава до максимума в най-новата българска история, а именно злощастното 42-ро Народно събрание (2013-2014). Тогава са избрани 69 дами, докато сега „намалението“ стига да се формира цяла една парламентарна група. Жените продължават да бъдат скромно представени в законодателната власт, но все пак нека обърнем внимание на тези от тях, които успяха да пробият бариерата.

Най-интересна безспорно е бившата манекенка Теодора Халачева. 25-годишната красавица и лице на „Визаж“ пристига в парламента на гребена на подмладяващата вълна в редиците на БСП. Миналото й на модел по никакъв начин я притеснява. Съгласяваме се – красотата не е грях, а младостта не трябва да бъде упрек.

Теодора Халачева вече обеща да бъде активна, често да се изказва от трибуната и да работи за по-добро образование и професионална реализация на младите хора. Тя има опит като общински съветник в Пловдив и диплома по политология, така че не очакваме от нея да бъде просто парламентарно украшение или статист при гласуванията.

Четете още: Бившата манекенка Теодора Халачева е най-младият депутат

До нея ще седне певицата Нона Йотова, която сама потвърди крилатата фраза на Антон Кутев, че социализмът се предава по наследство (или по полов път). Популярната певица и актриса ще работи за развитие на културата, а сред идеите й присъства закон за меценатството. Тя призна, че се възхищава от Мелина Меркури, популярната гръцка актриса от близкото минало и активист срещу военната хунта, а след това министър в две правителства на Андреа Папандреу.

Да не пропускаме и журналистката Елена Йончева, която от Украйна и Близкия Изток премина през прессекретариата на президента Румен Радев, а сега ще бъде говорител на парламентарната група на БСП. Начело на червените, разбира се, е Корнелия Нинова, която демонстрира самочувствие и готовност да се противопоставя категорично на новите – стари управляващи. В нейния лагер влизат 14 дами от общо 90 депутати.

Опитни в парламентарните игри

ГЕРБ ще разчита на 30 дами в своята група от 95 души. Очаква се Лиляна Павлова, Десислава Танева, Екатерина Захариева и Даниела Дариткова да поемат към „Дондуков 1“, но все пак партията запазва двете си нежни остриета в парламента – Цвета Караянчева и „тежката артилерия“ Десислава Атанасова. Да не забравяме повелителката на бюджета Менда Стоянова, както и бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Караянчева получи заместник-председателския пост на парламента, а ДПС също излъчи жена от своята квота – опитната Нигяр Джафер с три депутатски мандата. Обединените патриоти имат само една дама в своята група – Маргарита Николова, бивш финансов директор на няколко министерства и БНТ, както и член на Консултативния съвет на Сметната палата. Единствено в групата на Веселин Марешки жените са повече от мъжете – 7 на 5.

Новият парламент остава без екзотичната учителка Анна Баракова, цветистото слово на Магдалена Ташева и неосъществената майка на нацията Цецка Цачева, която си беше извоювала прозвището „класната“ сред депутатите.

Член, алинея, точка

От новите 240 депутати едва 27 са юристи. Преобладават други професии – петима журналисти, социолози, инженери, икономисти, а също и четирима генерали. Изобщо, имаме пъстра палитра от личности, които някак ще трябва да мелят брашно помежду си, както се казва, „за доброто на България“. Тази конфигурация предвещава повече популизъм, повече политическа агресия и по-лошо качество в работата на законодателната власт.

Половината от тях са изцяло нови лица. След тях попадат футболният съдия Стефан Апостолов (ГЕРБ), бившият футболист на „Ботев“ - Пловдив Димитър Георгиев (БСП), бившият областен управител на Габрово и йога-инструктор Николай Сираков (ГЕРБ), журналистът с картонче от Държавна сигурност Тома Томов (БСП) и други новобранци в „ковачницата на законите“.

Четете още: Дисекция на стила на жените в българската политика

„Нали искахте нови лица. Ето – 120 човека са нови, ще се научат“, коментира бъдещият премиер Бойко Борисов. А има важни въпроси да се решават – промяната в Избирателния кодекс за мажоритарен вот и задължителното гласуване, Бюджет 2018, преговорите за цената на газа, председателството на Европейския съюз, Брекзит...

Та, пожелаваме на парламентаристите да бъдат по-диалогични, разсъдливи и внимателни. Ако не друго, стабилност имат да крепят на плещите си.

Автор: Ани Филева