Инетерсно четиво от личния блог на психолога и психотерапевт Даниел Троев

Три неща, които един съвременен психолог, независимо дали е в София, Чирпан или Ню Йорк, би искал да знаете. Те ще разширят представите за възможностите ви за справяне с проблеми и ще ви научат как да променяте негативните състояния, пречещи за воденето на удовлетворяващ живот.

1. Промяна в стойката и движението на тялото води до промяна в състоянието ви

Например, ако свиете раменете и наведете главата си, ще почувствате безсилие, неувереност и потиснатост. Ако направите обратното - изправите гърба и раменете си, вдигнете брадичката си, направите няколко по-дълбоки вдишвания, в рамките на 2 минути тялото ви ще отдели хормони, чрез които ще почувствате прилив на енергия, сила и увереност. Това е лесен начин, по който можете да управлявате емоционалните си състояния.

Когато се окажете в неполезно състояние – раздвижете се, изправете раменете, усмихнете се, направете няколко дълбоки вдишвания. След няколко минути ще промените състоянието си. Също така наблюдавайте тялото и реакциите си. Може да експериментирате с нови начини на стоене и вървене. С времето ще придобиете по-голям контрол върху емоциите си.


2. Мислите и действията променят структурата и функциите на вашия мозък

Творчеството е присъщо и на мозъка. Когато променяте убежденията си, учите или преживявате нови неща, той има способността да пренарежда съществуващите и да създава нови невронни връзки. Този процес се нарича "невропластичност". Благодарение на него много хора могат да преминат отвъд настоящето си психо-физиологично състояние (например - деца с обучителни трудности, хора с тревожни разстройства, ОКР, с хронични болки и др).

Предприемайте неща, които никога не сте правили, и такива, които обичате и ви носят радост. Ако имате неприятен мисловен или поведенчески навик, или реакция, която не харесвате, всеки път, когато почувствате нуждата да я извършите, започнете да правите нещо друго. Нуждата ще започне да намалява и след време ще спре, защото ще сте променили невронните връзки в мозъка си.


3. Нагласите влияят на имунната ви система и управляват психофизиологични процеси, за които не предполагате

Ако имате позитивна нагласа – вяра в себе си и живота, увереност във възможностите да се справяте с предизвикателствата – имунната ви система е по-силна. Също така, съвременни изследвания показват, че начинът, по който мислите за нещо, променя начина, по който то ви въздейства. Например, хората, които имат по-оптимистична нагласа към процеса на стареене, живеят средно 8 години повече и са по-удовлетворени в старостта.

Същото се наблюдава и при преживяването на стрес – ако мислите, че стресът ви разболява, води до „прегряване“ и предизвиква токсични ефекти в организма, той наистина ще ви действа така. Ако вярвате, че получавате позитивни ефекти и изберете да го разглеждате като възможност за учене и развитие, тялото и мозъка ви ще се съгласят и ще отделят вещества, които да допринесат за тези процеси.

Когато сте стресирани, си кажете „чувствам се дискомфортно, но знам, че по този начин организмът ми ме зарежда и ми дава сила и възможност да се справя по-ефективно със ситуацията". Буквално, само да си кажете това и в следващите секунди физиологичното ви състоянието ще се трансформира и наистина ще се превърне в такова, което ви дава повече енергия, сила и увереност.

Всяко едно от тези три неща може да добави в живота ви повече щастие и хармония. Изброените насоки са само някои от възможностите. На тяхна основа един психолог може да изготви много методи и стратегии за справяне с различни проблеми. С малко вдъхновение и желание може сами да си спомните случаи, в които без да осъзнавате, сте ги прилагали или да добавите ваши идеи към списъка.