Автор
Woman.bg

Тестът за бременност: всичко, което трябва да знаете

Тестът за бременност е най-бързият и удобен начин да установите дали сте бременна, и то в домашни условия.

Той е и най-популярният и евтин начин за ранно констатиране на това състояние, който спестява досадното чакане пред лекарски кабинети.

Как действа?

Тестът за бременност измерва количественото съдържание на човешки хорионгонадотропин (HCG) в урината.

Около 4-6 ден след оплождането този хормон навлиза в кръвообръщението. С всеки следващ ден, през първите три месеца на бременността, нивото му в организма драстично нараства.

Около 14 дни след оплождането повечето тестове могат да установят вашата бременност. Не всички обаче са достатъчно чувствителни, за да дадат 100% сигурен резултат.

Тестовете за бременност са индикатор само за наличието на HCG, но не и на други хормони, съдържащи се в урината. Те обаче не се влияят от наличието на други вещества, получени вследствие консумация на алкохол, медикаменти или контрацептивни хапчета.

Какъв тест да изберете?

Повечето жени купуват тест, който да отговаря на три изисквания:

- Сигурност и 100% верен резултат – всички тестове претендират за това, но не всички са достатъчно чувствителни, за да се използват за диагноза на ранна бременност.

Висока чувствителност е например 20 mIU HCG/ml (обикновено информация за чувтвителността има на самата опаковка или в упътването).

- Бързина – някои тестове отчитат резултат след 1 минута, други след 3, а трети – след 5-10 минути.

- Възможност да се направи по всяко време на денонощието – не всички тестове дават тази възможност. Условие за сигурен резултат при някои е да бъдат направени сутрин на гладно например.

Видове

Касети – напоследък се предпочита повече този вид поради факта, че е лесен, бърз, практичен и дава сигурни резултати.

Тестовете тип касети имат от едната страна две прозорчета – едно, където с пипета (намира се в опаковката на теста за бременност) се капват няколко капки урина и друго, в което се появяват чертичките.

Резултатът е валиден след указаното на опаковката време. Отчитането след това време се смята за неточно.

Лентички – състоят се от една лентичка, която се потапя в малко съдче с урина до специално обозначено място (важно е това да се спазва).

След минута се изважда и се поставя на равна и неабсорбираща повърхност. Изчаква се още няколко минути (обикновено 3), докато върху лентичката не се появят една или две чертички.

Писалки – използват се, като ги поставите директно под струя урина докато пишкате.

И трите вида тестове за бременност са приложими в домашни условия, а резултат се отчита на базата на чертичките върху тест-лентата.

Положителен резултат може да отчетете дори тогава, когато втората чертичка е много бледа. Това е така, защото количеството на хормона HCG, който се отделя чрез урината при бременност, е все още в малки количества няколко дни след зачеването.

Тестовете за бременност безпогрешно откриват и цветна бременност.

Кога тестът невалиден?

Липсата и на двете чертички индикира това.

Тестът се смята за неспособен да даде точен резултат, ако е изваден от опаковката за повече от 30 мин. преди употребата му.

Ако го прилагате след скорошно раждане, аборт или пиете лекарства, които съдържат HCG, резултатът също ще бъде невалиден.

В случай, че се съмнявате в показаното, повторете теста пак след 48 часа.

Кога да използваме тестове за бременност?



Повечето могат да използвате още след първия ден от закъснението на цикъла ви, по всяко време на денонощието.

Може да го направите и преди закъснението на менструацията, още на седмия ден от последния ви сексуален контакт, но резултатът няма да бъде сигурен.

Препоръчително е тест за бременност да си направите 14 дена след предполагаемия от вас момент на евентуално зачеване.

Сутрин обаче концентрацията на HCG е по-голяма, което до известна степен дава по-голяма гаранция, че резултатът ще е точен.

Източник: rozali.com