Тази зрителна илюзия е създадена от японския психолог Акиоши Китаока.

Според него зрителните илюзии са най-лесният и бърз начин да определите психическото състояние на човека в даден момент.

Погледнете изображението:

Четете още: Тест: Разберете как работи мозъкът ви за няколко секунди!

Ако изображението е абсолютно неподвижно – няма за какво да се притеснявате, психическото ви състояние е стабилно. Такъв резултат получават уравновесени, спокойни и отпочинали хора.

Ако изображението се движи бавно – имате нужда от почивка, както физическа, така и психическа. Особено важен е пълноценният сън – най-добрия антидепресант.

Ако изображението се движи активно, това е симптом за натрупана умора, високо ниво на стреса и влошено здраве. Нуждаете се от почивка – може би дори в медицинско учреждение или санаториум.

Възможно е да трябва да промените леко своя начин на живот или стереотипите си на мислене, за да постигнете душевна хармония и да укрепите здравето си.

Акиоши Китаока е преподавател по психология в Университет Рицумейкан (Киото, Япония) и се специализира върху зрителните възприятия и илюзии. Оптичната илюзия „въртящата се змия“ му спечели световна слава, а неговите трудове са получили редица награди за оригинални изследвания.