Малко жени знаят кога точно може да се направи тест за бременност, а незнанието може да доведе до неверни резултати.

За разлика от своите баби и майки ние имаме чудесната възможност да разберем за настъпилата бременност в най-ранния й стадий. Някога жените разбирали, че са заченали, чак след появата на първите признаци на бременността, а те могат да се проявят чак на втория-третия месец.

Статистиката обаче доказва, че не е достатъчно да си купите тест за бременност – трябва също така да знаете как да го използвате правилно. Иначе резултатът може и да не е верен.

Нека първо обсъдим какво съдържат тези тестове и как успяват да диагностицират бременност в началните й етапи. Тестът за бременност реагира на нивата на хормона гонадотропин, съдържащ се в урината. Хормонът започва да се отделя веднага след като оплодената яйцеклетка се окаже в матката. Това обикновено се случва 9-10 дни след зачеването.

Кога точно е правилно да си направите тест за бременност?



Сметката е проста. Нека вземем за пример един редовен менструален цикъл от 28 дни. При него овулацията се случва приблизително на 14-ия ден. Значи най-ранният тест за бременност може да се направи 2-3 дни преди очаквания следващ цикъл, и то ако тестът е от най-чувствителните.

Как да разберете доколко е чувствителен закупеният от вас тест? Обикновено колкото е по-скъп тестерът, толкова по-висока е чувствителността му към гонадотропин. Не се подвеждайте по цифрите, тъй като те имат обратни значения. Тестовете с чувствителност 20 могат да покажат по-достоверни резултати в ранните дни на бременността, отколкото тестовете с чувствителност 25. Колкото е по-малка обозначаващата чувствителността цифра, толкова по-вероятно е да получите достоверен резултат.



Не по-малко важно е и през кое време от денонощието правите теста. По мнение на лекарите най-точни резултати се получават с употребата на първата сутрешна урина, тъй като в нея концентрацията на гонадотропин е най-висока. При напреднала бременност можете да си направите теста по всяко време на денонощието, тъй като нивата на хормона вече са достатъчно високи.

Понякога дори и при спазването на всички правила и инструкции тестът показва съмнителни резултати. Например едва забележима втора ивица, която най-често се дължи на лошо качество на самия тест. Тогава е добре да закупите друг тестер и да повторите проверката. Едва забележимата втора ивица обаче може да показва и начален стадий на бременност – ако е така, то след 4-5 дни тестът ще покаже по-ярко изразена ивица и цветът й ще започне да става все по-плътен с всеки изминал ден.



За да избегнете различните недоразумения при ползване на тест за бременност, запомнете следните правила:

- Ако водите активен полов живот, бременността може да настъпи по всяко време, а дори и някои контрацептиви допускат пропуски.

- Някои жени забременяват и при еднократно сношение по време на цикъл.

- Липсата на менструация не винаги означава бременност, понякога закъснението се дължи на дисфункция на яичниците или дори на банална причина като нерви.

- Винаги четете внимателно инструкцията за употреба на теста, при различните производители тя може да включва различни указания. Спазвайте упътването стриктно. След като направите теста, прочетете отново инструкцията и проверете дали сте направили всичко според нея. Тестът има посочено време за проверка и отчетените след изтичането на този срок резултати не са коректни.