Автор
Woman.bg

Тест: Разберете как работи мозъкът ви за няколко секунди!

Тестът „Silhouette Illusion“ (Илюзия на силуета), наричан по-често „Въртящото се момиче“, стана един от най-популярните тестове за проверка на доминиращото мозъчно полукълбо.

Авторът му Нобуюки Каяхара е подходил остроумно и изобретателно към задачата – момичето може да се върти и наляво, и надясно.

Погледнете изображението. По часовниковата стрелка или против часовниковата стрелка се върти момичето?

Четете още: Тест: Кои са силните черти на характера ви?

Ако се върти по часовниковата стрелка – по-активното полукълбо в мозъка ви е лявото, което отговаря за логиката, паметта, математическите и езикови способности, аналитичното мислене.

Ако момичето се върти против часовниковата стрелка – по-активното полукълбо в мозъка ви е дясното, което отговаря за емоциите, невербалното, интуицията, музикалността, изобразителното изкуство, въображението.

А сега пробвайте да промените посоката на въртене.

Според автора на теста и съгласно проучванията на Университета Йелс хората, които могат да променят посоката на въртене, без да си напрягат много зрението, имат IQ над 160.

Трудно е да се каже дали по-активното в момента полукълбо е доминантно по принцип, но едно е сигурно – онези, които могат само с усилие да променят посоката на въртене (или изобщо не могат) са по-практични и рационални хора, докато онези, които променят с лекота посоката, имат богато въображение и силна интуиция.

Ето го и доказателството, че момичето може да се върти и в двете посоки:

Четете още: Бърз тест от Зигмунд Фройд