Технологиите помагат за сближаването на женените двойки, въпреки че използването на електронни устройства може да се превърне в източник на напрежение, показва американско изследване.

21% от женените двойки и тези, които живеят на семейни начала, се чувстват по-близки със съпруга/та или партньора/ката си благодарение на разговорите си онлайн или чрез SMS-и. Една четвърт от двойките споделили, че пращат SMS-и на партньора си, когато и двамата са си у дома, а 9% разрешили конфликт в интернет или чрез текстово съобщение.

Четете още: Създадоха "виагра" за жени

Изследването обаче установило още, че технологиите са източник на напрежение при някои двойки. 25% от собствениците на мобилни телефони, които са женени или имат партньор/ка, заявили, че половинката им се разсейва твърде много с телефона, когато са заедно. 8% споделили, че са имали спорове с партньора или партньорката си относно времето, което прекарва онлайн.

Тази тенденция е още по-силно изразена сред младежите, показва изследването на института Пю. Според него 42% от двойките между 18 и 29 години с мобилни телефони и сериозна връзка казват, че половинката им се е разсейвала с мобилния телефон, но 41% от същата възрастова група казали, че се чувстват по-близки с партньора или партньорката си благодарение на интернет и SMS-ите.

"Технологиите са навсякъде и връзките ни не правят изключение. И за младежите и хората с връзки в начален етап устройствата като мобилни телефони и социални мрежи играят все по-голяма роля днес за добро или лошо", казва Аманда Ленхарт от института Пю.

Изследването установило още, че две трети от женените или хората със сериозна връзка споделят една и съща парола с половинката си за своите онлайн акаунти. Една четвърт от двойките споделят един и същи имейл с партньора си, а 11% имат онлайн календар, който споделят.

Четете още: Жените лъжат, че са влюбени по-често от мъжете