Източник: Dete.bg

През последните години интересът към суперхраните все повече нарасна. Причината за това се крие в силно замърсената околна среда и притесненията на Световната здравна организация (СЗО), че количеството на храната в световен мащаб намалява.

Дали това е така предстои да разберем. Едно е сигурно – значителна част от населението, особено по-образованото и финансово стабилното, се насочва към храните с висока хранителна стойност.

Един от последните хитове е африканското житно растение теф, което мнозина определят като подобно по състав и свойства на познатата вече киноа.

Има много причини, поради които си заслужава да включите теф в хранителното си меню. Растението не съдържа глутен, а това го прави подходяща храна за хората, които страдат от цьолиакия или спазват безглутенова диета.

Съставът на тефа е забележителен. Макар да отстъпва на киноата по съдържание на магнезий, омега-3 мастни киселини, фосфор и калий, африканската житна култура е богата на калций, мед, желязо (от два до пет пъти повече, отколкото в пшеницата), манган, тиамин, фибри, витамин К и цинк.

Тефът е едноличен лидер сред житните растения по съдържание на калций и в състава му влизат всички осем жизнено необходими аминокиселини. Редовната консумация на теф носи редица здравословни ползи. Благодарение на богатия си състав, житното растение е отлична съставка за всяко диетично меню. Освен това притежава свойството да нормализира нивото на кръвната захар и допринася за оптималното функциониране на храносмилателната система.

Поради високото съдържание на протеини, сред които и албумин (основен протеин в кръвната плазма), тефът е добра алтернатива на яйцата за вегетарианците и веганите.

В кулинарията тефът може да бъде използван за направата на хляб, паста, тортила и бисквити. Популярна етиопска храна от теф е инджера – нещо подобно на нашите палачинки.

Дали тефът ще стане толкова популярен, колкото киноата, все още не е сигурно. Наскоро правителството на Етиопия въведе ограничения по отношение на износа на теф. „Малката тайна на Етиопия“, както „Дойче веле“ определи житното растение, и завидната му хранителна стойност привлякоха интереса на много хора в Европа и САЩ, а това събуди страховете на етиопските управници. Те се опасяват, че повишеният интерес може да доведе до нежелан скок на цената на тефа, който представлява основна и традиционна храна за местното население.