Автор
Woman.bg

Тази нощ се сбъдват мечтите, изречени на глас

Всички имаме мечти. Тайно се молим на господ те да се сбъднат. Понякога ги споделяме с близките си, понякога ги пазим дълбоко в себе си. Днес е денят, в който те могат да се сбъднат.

Според традицията на днешния ден църквата подготвя хората за светото кръщение, което се извършва на Богоявление. То се свързва със строг пост, както и с последователно съчетаване на молитви и песнопения. Ритуалът е останал от древността, когато в деня преди Йордановден, решилите да встъпят в православието, е трябвало да се подготвят за това. В православните храмове с молитви се споменава за Кръщението на Иисус Христос в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на дошлия в плът Бог, пише news7.bg.

Всяка година на 5 януари се извършва Велик Водосвет за освещаване на водата. Вярва се, че тази вода има лечебни свойства. Според народните вярвания нощта преди Богоявление е една от най-магичните. Тогава небето се отваря и Бог чува и изпълнява желанията ни. Затова се изнася съд с вода, която да престои под звездите.

За да се сбъдне желанието, точно в полунощ то трябва да се изрече на глас.