Разновидностите на татковци са много. Сред „чистите видове” се срещат и „смесени типове”. Но целта ни днес не е да задълбочаваме темата, а да разгледаме конкретните видове.

Първата част на статията вижте тук

Зависимият татко

„Осиновете ме, свалете от мен всяка отговорност – както за обезпечаването на семейството, така и на самия мен. Аз не умея, не обичам и не искам да бъда възрастен”. Този тип инфантилност е характерна от ранно детство, от майката, която е била „майка-тиран”, властна и прекалено обгрижваща. Дори и когато синът става баща, влиянието на майка му не престава. Тя често дава акъл и старателно се меси в отношенията в младото семейство.

Детето на „зависимия татко” го уважава, обича игривия си и инфантилен баща. В тийнейджърската възраст обаче това уважение може да изчезне и започват да се чуват оскърбителни слова, отправени към родителя. Хитрият млад човек знае как да се справи със „зависимия” си татко, за да му изкопчи пари или пък нова покупка.

В по-зряла възраст децата осъзнават, че баща им е весел и талантлив, но е слаб. Често децата, расли в такъв тип семейства, формират антагонизъм срещу своите родители. Когато противоречат на мама и тати, се чувстват най-добре.

Останалите разновидности можете да видите тук