Есента е идеалният сезон да пробвате няколко рецепти с гъби. Нека започнем с едно чудесно предястие – тарталети с най-дребните и нежни манатарки, които намерите.

Колкото по-ситни са гъбите, толкова по-красиво и апетитно ще изглеждат на тарталетите.

Като основа за тарталетите можете да използвате готово бутер-тесто и да си спестите цялото месене.

Продукти за 6 порции:

2-3 листа тънко бутер-тесто
300 гр. дребни манатарки (може и нарязани едри)
сол и черен пипер на вкус
1 голяма глава кромид лук
2 яйца
150 мл. сметана с масленост 20-35 %

Постелете тестото във формите за печене, отрежете стърчащите краища и набодете тестото с вилица.

Четете още: Ябълков пай

Покрийте тестото с фолио, запълнете средата с баласт (например сух боб) и ги опечете за около 10 минути в загрята до 180 градуса фурна. После извадете баласта и фолиото, върнете формите във фурната и печете още 7 минути. Не изваждайте тестото от формите.

Разрежете гъбките надлъжно на половинки (едрите нарежете на кубчета) и ги запържете на среден огън от двете страни.

Четете още: Перфектният есенен десерт: Тиквен чийзкейк

Прехвърлете гъбите върху салфетка да се отцедят от олиото.

Нарежете лука на четвъртинки и после на пера. Запържете го на среден огън до златисто.


Разбийте яйцата заедно със сметаната. Подправете със сол на вкус.


Изсипете лука на дъното на тарталетите.


Добавете гъбите и заливката.


Печете тарталетите в загрята до 180 градуса фурна 15-20 минути, докато заливката не стегне и не поруменее леко.

Извадете готовите тарталети от формите и ги сервирайте топли или охладени.

Да ви е сладко!

Следете блога "Да се изгубиш... в Рим!" - едно бягство във Вечния град, посветено на свободния избор, удоволствието и вдъхновението!