Есента е идеалният сезон да пробвате няколко рецепти с гъби. Нека започнем с едно чудесно предястие – тарталети с най-дребните и нежни манатарки, които намерите.
Колкото по-ситни са гъбите, толкова по-красиво и апетитно ще изглеждат на тарталетите.
Като основа за тарталетите можете да използвате готово бутер-тесто и да си спестите цялото месене.
Продукти за 6 порции:
2-3 листа тънко бутер-тесто
300 гр. дребни манатарки (може и нарязани едри)
сол и черен пипер на вкус
1 голяма глава кромид лук
2 яйца
150 мл. сметана с масленост 20-35 %
Постелете тестото във формите за печене, отрежете стърчащите краища и набодете тестото с вилица.
Покрийте тестото с фолио, запълнете средата с баласт (например сух боб) и ги опечете за около 10 минути в загрята до 180 градуса фурна. После извадете баласта и фолиото, върнете формите във фурната и печете още 7 минути. Не изваждайте тестото от формите.
Разрежете гъбките надлъжно на половинки (едрите нарежете на кубчета) и ги запържете на среден огън от двете страни.
Четете още: Перфектният есенен десерт: Тиквен чийзкейк
Прехвърлете гъбите върху салфетка да се отцедят от олиото.
Нарежете лука на четвъртинки и после на пера. Запържете го на среден огън до златисто.
Разбийте яйцата заедно със сметаната. Подправете със сол на вкус.
Изсипете лука на дъното на тарталетите.
Добавете гъбите и заливката.
Печете тарталетите в загрята до 180 градуса фурна 15-20 минути, докато заливката не стегне и не поруменее леко.
Извадете готовите тарталети от формите и ги сервирайте топли или охладени.
Да ви е сладко!
Следете блога "Да се изгубиш... в Рим!" - едно бягство във Вечния град, посветено на свободния избор, удоволствието и вдъхновението!