Всеки обича палачинки и на всеки му е приятно да зарадва близките си с това вкусно ястие.

Идеалната палачинка е златиста, тънка, с апетитни хрупкави краища.

Как се прави?

Тестото

Тайна № 1

Преди да се заемете с приготвяне на тестото, пресейте брашното. Целта на това действие не е толкова премахването на бучките, а максималното насищане на брашното с въздух, който ще направи тестото леко и пухкаво.

Тайна № 2

Когато смесвате млякото и яйцата, те трябва да са със стайна температура. Затова ви препоръчваме да извадите яйцата от хладилника предварително и да затоплите леко млякото.

Тайна № 3


Първо смесете течните съставки – млякото и разбитите със захар и сол яйца. Чак след това добавете предварително пресятото брашно, като разбърквате постоянно, за да не остават бучки.

Пърженето



Тайна № 4

Преди да започнете пърженето, добавете в тестото 1 супена лъжица олио и разбъркайте добре. Така тестото ще стане по-еластично, а палачинките няма да залепват за тигана.

Тайна № 5

Тестото не трябва да е твърде течно или твърде гъсто. Идеалната консистенция е като на течна пълномаслена сметана.

Тайна № 6

Палачинките стават най-хубави в чугунен тиган – той разпределя равномерно топлината и я запазва по-дълго.

Тънкости



Тайна № 7

За да станат палачинките тънки, първо намажете тигана с малко краве масло. Много е важно маслото да е наистина малко, иначе палачинките ще станат твърде мазни. Най-лесният начин да сложите нужното количество е да ползвате готварска четка за нанасянето му. Вътрешността на тигана трябва да е намазана изцяло, но при това да не се образуват маслени „локвички“.

Тайна № 8

Дебелината и нежността на палачинките зависи от количеството тесто, което ще налеете в тигана. Намерете перфектната двойка тиган-лъжица и ги ползвайте винаги при пържене на палачинки. Тестото се налива в центъра на тигана, след което се разпределя равномерно с въртеливи наклони настрани.

Тайна № 9

Палачинките се пържат на силно загрят тиган. Точно това е причината първата палачинка понякога да не се получи – просто тиганът все още не е бил затоплен достатъчно.

Обръщането



Тайна № 10

За да не станат палачинките твърде сухи, не чакайте коричката отдолу да стане кафява. Палачинката трябва да се обърне, когато е все още златиста.

Тайна № 11

Ползвайте тънка дървена лопатка – за разлика от металните прибори тя няма да скъса палачинката или да повреди покритието на тигана.

Тайна № 12

Не оставяйте пържещите се палачинки без надзор! С всяка следваща палачинка тиганът ще се нагрява все повече, а пърженето ще отнема все по-малко време. Разсейте се само за минутка и ще намерите прегоряла палачинка на котлона.

Сервиране и пълнеж



Тайна № 13

За скорост ползвайте два тигана едновременно – колкото по-бързо приключите с пърженето, толкова по-топли и пресни палачинки ще опитат гостите ви.

Тайна № 14

Трупайте готовите палачинки една върху друга, като намазвате всяка една отгоре с краве масло.

Тайна № 15

Експериментирайте смело с пълнежа! Плодове със сметана, ябълки с канела, банани с карамел и дори норвежки плънки от пушена риба и сметана – пробвайте най-различни варианти и се радвайте на палачинките всеки път по нов начин!