Автор
Woman.bg

Тайните, които крият психотерапевтите на звездите

Потиснатост, панически атаки, домашно насилие, алкохолизъм… Звездите също не са имунизирани срещу подобни проблеми. Какви тайни крият психотерапевтите им?

Алкохолизъм

Един от най-разпространените начини за смъкване на напрежението при известните личности (а и при простосмъртните) е пиенето. Поради неизвестни причини хората смятат алкохола за лекарство срещу мъка, макар никой да не е успял да намери утеха на дъното на бутилката. Спомнете си само пиянските изпълнения на Линдзи Лоън и Бритни Спиърс, историята на „най-младата алкохоличка в Холивуд“ Дрю Баримор или на последователката на клуба на анонимните алкохолици Кристин Дейвис, която започнала да злоупотребява алкохол поради глупавата и невинна причина, че била твърде срамежлива. С малко лекарска помощ обаче тези звезди са се справили с проблема си и са се научили да се контролират.



Интересна е историята на американската актриса Уинона Райдър, която след раздялата с Джони Деп започнала да пие. Обърнала се към психотерапевт, след като веднъж заспала с горяща цигара в ръка. Впрочем, тя страда и от друго психично заболяване – клептомания. В началото на 2000-та годинаа, вече известната и богата, Райдър била изправена пред съда за кражба. Клептоманката откраднала цяла чанта с дизайнерски дрехи с предварително изрязани етикети. Тогава съдебните психиатри ѝ поставили диагноза „клептомания“ и пратили актрисата на принудително лечение.

От алкохолизъм страда и Брад Пит. Актьорът признава, че именно любовта му към чашката е станала причина за развода му с Анджелина Джоли. Сега Пит твърди, че е спрял да пие и че е заместил алкохола със сок от боровинки.



Депресия

Депресията е най-често срещаното заболяване сред звездите. Певицата и актриса Деми Ловато се е лекувала от булимия на нервна почва, развила се на фона на продължителна депресия. Феновете на актьора Шая Лабъф са чували за разстройство, известно като „лудостта на Лабъф“. Психотерапевтите обаче определят състоянието му като най-обикновена параноя.

Анджелина Джоли е страдала от депресия много дълго време. Заради предсказания от лекарите висок риск от рак Джоли развила и канцерофобия – психологично заболяване, проявяващо се като изразен страх от придобиване на злокачествен тумор.



Авторката на „Хари Потър“ британската писателка Джоан Роулинг признава, че неведнъж е мислила за самоубийство. Причина за това станала тежката раздяла с мъжа ѝ. Роулинг преодоляла този труден период с помощта на психотерапевт. Трябва да отбележим, че точно по това време тя е написала първата си книга за момчето-магьосник.

В списъка на известните личности, страдали от депресия, са комикът Джим Кери, Хю Лори, Мел Гибсън, както и Гуинет Полтроу, преживяла сериозна следродилна депресия.

Панически атаки

Пристъпи на мъчителна тревога, съпроводени от необясними страхове и болезнени реакции, имат Аманда Сейфрид, Ема Стоун и Кара Делевин. Последната в интервю признава, че преди постоянно е изпитвала потиснатост и панически атаки. Делевин не можела да се отърве от мъката и тревожните си мисли, на 16 години получила нервен срив и потърсила специализирана помощ. Кара се почувствала по-добре, но не успяла да се излекува напълно. Тя до ден днешен страда от пристъпи на меланхолия и омраза към себе си.



Панически страх пред публика изпитват Брус Уилис, Леонардо ди Каприо, Катрин Деньов, Хю Грант и Меган Фокс. А Барбара Стрейзънд и Адел най-много от всичко се страхуват от стълпотворения.

Обсесивно-компулсивно разстройство

Това плашещо заболяване има доста безобиден симптом - натрапчиви мисли. Някои болни дори не се сещат да потърсят лекарска помощ за този проблем. Хубавицата Чарлийз Терон неведнъж е споменавала, че страда от синдром на натрапчивите състояния. Тя изпитва силно желание винаги да бъде дисциплинирана и организирана, а ако забележи и най-малкото безредие в гардероба или на етажерката си, може цяла нощ да не заспи заради това!



Камерън Диас пък е вманиачена по стерилността. Звездата отваря врати само с лакти и си мие ръцете безброй пъти на ден. Певицата Кейти Пери пък винаги си носи четка за зъби и използва всяка удобна възможност, за да си измие зъбите.

Автор: Ива Петрова