Ако имахме възможност да си избираме къде да се родим, то тогава за здраве и дълголетен живот е най-добре това да се случи в Япония.

Страната има най-високата "здравословна продължителност на живот" в света, като японците живеят до 73 г. без никакво сериозно заболяване или увреждане.

Какво правят те, че да са по-здрави и по-дълголетни от всички останали нации? Приемат по-малко калории на ден, в сравнение с други развити страни, като наблягат и на по-здравословна храна - повече риба и зеленчуци за сметка на по-малко месо и млечни продукти, по-малки и по-разумни десерти.

Ето шест урока от Япония за вашето семейство, с които да подобрите здравето на всички у дома:

1. Наблегнете на малките порции

Малка купичка с ориз, купичка супа мисо и други ястия, сервирани в малки чинии или чаши, които обикновено съдържат скромни по размери риба, месо или тофу, комбинирани със зеленчуци. Това е традиционната трапеза в японското ежедневие.

Не е нужно обаче да готвите японска кухня, за да сте по-здрави, а просто да се придържате към хранителни навици в японски стил.

Насладете се на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и риба. Консумирайте по-малко преработени храни с много калории или добавени захари.

2. Лакомства в разумни количества

Японците не забраняват на децата си лакомствата и тежката храна – просто те трябва да са в правилните количества и честота на консумиране.

Наслаждавайте се на пица, сладолед, бисквити или чипс с вашето семейство, но само от време на време и в малки количества. За да избегнете изкушенията, не купувайте огромни опаковки и избягвайте да съхранявате вредни храни в дома си.

3. Хапвайте ориз

Оризът все още е неизменна част от японската и други азиатски кухни.

Често чуваме, че белият ориз има висок гликемичен индекс и води до увеличаване на теглото и повишаване на кръвната захар. Но в действителност, експертите не са съвсем съгласни с това да се лишаваме изцяло от него.

Сушито, например, не е сред високо гликемичните храни, защото оризът в него е смесен с други храни като риба, зеленчуци и водорасли. Така че потенциално отрицателното му въздействие е сведено до минимум или съвсем елиминирано.

Освен това наблегнете на кафявия ориз, в който има повече хранителни вещества.

Прочетете повече по темата тук!