За да извлечете най-много полза от спортуването, трябва да тренирате в строго определени часове.

Тогава оставете всичките си задължения настрана и излезте навън да потичате, или пък се отбийте във фитнес-салона. По-долу ще намерите таблица, в която е уточнено кога е най-добре да подложите организма си на натоварване и кога трябва да го оставите да си почине.

В интервю за списание Marie Claire Хилъри Клинтън споменава: “Първият урок, който научих от живота беше, че каквото и да правя винаги трябва да имам предвид биоритмите”. Най-влиятелната стопанка на Белия дом в историята на САЩ, настоящ Държавен секретар на Америка, тя най-вероятно е имала предвид, че часовете на деня са важни за нашия организъм и че има значение по кое време извършваме една или друга дейност.

Биоритмите ни живеят свой собствен живот, без да обръщат внимание на важните ни срещи, преговори и заседания. И колкото и да е тъжно това, най-подходящото време за спортуване се пада в разгара на работния ден. През почивните си дни обаче можете да обърнете внимание на природния си ритъм.

Точно за тези дни ви предлагаме и идеално разписание на физическите натоварвания:

07:00 – 09:00

В тези ранни сутрешни часове тялото е с понижена температура и дишането е леко затруднено. Мускулите и ставите също не са в най-доброто си състояние. През тези часове подходящи са медитативните практики и леките тренировки. Препоръчваме ви йога, стречинг и разходки.

10:00 – 12:00

В тези часове не ви липсва заряд от адреналин и можете да се концентрирате върху всичко – от сключване на договори до стрелба с лък. Изберете по-интелектуални видове спорт. Препоръчваме ви карате, таекуондо и голф.

14:00 – 15:00

След обяда организмът не е във форма за нищо. Липсва ви желание както да мислите, така и да се движите. Не насилвайте тялото си и оставете тренировките за по-късно. Препоръчваме ви следобедна дрямка.

15:00 – 16:00

Доказано е, че по това време на денонощието мускулите ни са в най-добра форма. Т.е. можете да вдигате гирички или щанги без особени усилия. Препоръчваме ви силови тренировки.

16:00 – 19:00

Да не мислите, че олимпийските шампиони тренират следобед просто ей така? Причината за това е физиологична – през тези часове организмът е готов за подвизи. Препоръчваме ви бягане, аеробика, тенис и танци.

20:00 – 22:00

Телесната температура започва да се понижава, метаболизмът се забавя. Не сте особено енергични и се настройвате за сън. Дайте си почивка след натоварения ден. Препоръчваме ви тай-чи и цигун.