Автор
Роси Кацарова

Светът нямаше да е същият без тези дами

Въпреки че 8-и март мина, все още сме в най-женския месец от годината. Днес обръщаме поглед към няколко емблематични дами, напомнящи ни, че жените са много повече от майки, дъщери и сестри. Те са борци и новатори, оставили своя отпечатък в историята и спомогнали за развитието на цивилизацията.

Някои от имената в днешната ни селекция са пионери в научна област, други са творци, трети са борци за мир, а четвърти пример за доброта и саможертва. Всички до една обаче са смели, интелигентни и борбени жени, предопределили съвременния облик на света и мястото на нежния пол в него.

Мария Кюри (1867 - 1934 г.)

Родена в Полша, но живяла и работила във Франция, физикът Мария Кюри е пионер в областта на радиологията. Заедно със съпруга си тя открива елементите радий и полоний и ги определя като „радиоактивни“. Работата й е помогнала за напредъка в медицината и диагностиката, като е отворила път за възможността ракът да се лекува с радиация.

Мария Кюри е първата жена, която печели Нобелова награда, първият носител на две Нобелови награди, както и единствената жена носителка на Нобелова награда в две различни области на науката – физика и химия. Тя е и първата жена преподавателка в Сорбоната.



Жана Баре (1740 - 1803 г.)


Тя е личност, за която мнозина не са чували, а не би трябвало да е така, защото тя е първата жена, извършила околосветско пътешествие.

За да сбъдне мечтата си да пътува, Баре се преоблякла като мъж, за да бъде допусната на кораб, където работила като слуга на френски ботаник.

Когато се върнала в Париж, предала 3000 нови неизвестни растения в Музея по естествена история, за което получила благодарности и пожизнена пенсия от краля.



Коко Шанел (1883 - 1971 г.)

Коко е не просто знаменита дизайнерка, а истински пионер в областта на модата. Тя е първата, която кани в дамския гардероб мъжките елементи, осмелява се да облече жените в костюми, създава малката черна рокля и налага чантичките с дръжка, висящи на рамото, за да може ръцете да са свободни и функционални.

Но истината е, че талантливата французойка е не само революционер в света на модата, но и борбена и вдъхновяваща личност, символ на класата и стила.



Роза Паркс (1913 - 2005г.)

Паркс се прочува, след като на 1 декември 1955 г. отказва да изпълни нареждането на автобусен шофьор и да преотстъпи мястото си на бял мъж. Заради това тя е арестуване за гражданско неподчинение.

Задържането ѝ води до т.нар. автобусен бойкот в Монтгомъри, превърнал се в едно от най-големите и успешни масови движения против расовата сегрегация, чиято специална организация е ръководена от Мартин Лутър Кинг.

Ролята на Паркс в борбата за равноправие на чернокожите американци я превръща в най-популярната и известната чернокожа жена в американската история.



Индира Ганди (1917 - 1984 г.)

Индира Ганди е първата жена министър-председател на Индия.

Годините, през които е управлявала, се характеризират с голям напредък в областта на науката и технологиите, промишлеността, селското стопанство. Тя е и фигурата, която проправя път за демокрацията в Индия и започва Зелената революция, гарантираща сигурност на прехраната в страната.

В международната дипломация Индира Ганди е ефективен и силен лидер. Тя не само се осмелява да се противопостави на САЩ, но и под нейното управление Индия печели война с Пакистан за независимостта на Бангладеш.



Вирджиния Улф (1882 - 1941 г.)

Вирджиния Улф е една от най-известните представителки на модернизма във Великобритания и една от най-прочути писателки феминистки.

Автор на блестящи романи, разкази и есета, Улф се опитва чрез творчеството си да извоюва промяна, която да доведе до равноправие между половете.