Автор
Woman.bg

Световни съкровища, които ще загубим под водата

Покачващите се температури и топенето на ледниците неизбежно води до по-високи нива на морета.

А това е сериозна опасност за разположените под и на нивото на водата площи по целия свят. Ако европейските изследователи са прави, някои от най-важните исторически, архитектурни, културни и религиозни паметници на планетата могат да бъдат загубени под вода.

Морското равнище се очаква да се покачи с 2.3 м на всеки 1 градус по-висока температура по Целзий. Глобалните температури ще се увеличат с 5 градуса по Целзий до 2100 г., което би означавало скок на морското равнище от около 9 метра.

Ако темповете на глобалното затопляне продължават да се покачват, близо 136 места, считани за световно културно наследство, може да потънат в морето през следващите две хиляди години.

10. Несебър, България

3 000-годишният град Несебър стърчи над скалист полуостров на българския бряг на Черно море. Създаден от траките през бронзовата епоха, градът е колонизиран от гърците и днес се изправя като свидетелство за различните цивилизации, населявали тази тясна ивица земя.

Градът е богат на археологически и архитектурни забележителности, включително гръцки акропол, храм на Аполон, базилика от 9 век и други. И ако посещенията на туристите през последните повече от 30 века не са достатъчни, за да съсипят града, нарастващото ниво на Черно море е на път да го направи. Около една трета от земята на древния град ще потъне, смятат специалистите. Днес Несебър стои на около 18 метра над морското равнище.

Вижте останалите 9 културни наследства, които може да изчезнат завинаги - ТУК