14 февруари е тежко изпитание за хората, които все още не са открили втората си половинка или пък са против показната романтика като цяло.

Ако не обичате Деня на влюбените, намерете начин да съобщите това недвусмислено на околните!

Вместо да се ядосвате, гледайки целуващите се двойки или да се самосъжалявате, гледайки телевизия в компанията на голяма кофа сладолед, пробвайте да направите нещо приятно или полезно. Ние ще ви дадем няколко идеи как да отразите атаката на плюшените сърца, „валентинките“, шоколадовите бонбони и розовите букети.

Вдъхновете се от българските или скандинавските традиции

Кажете си, че тази година непременно ще празнувате на 14 февруари. Но не американския Ден на влюбените, а друг празник. Можете да спазите българските традиции и да отбележите Трифон Зарезан – омесете питка, сварете кокошка, пийнете червено вино с приятели. Ако имате лозе и времето е хубаво – идете да зарежете лозите.

Втори вариант – ако ви влече екзотиката, пробвайте нещо скандинавско. Във Финландия 14 февруари е денят на дружбата. Можете да прекарате една приятна вечер с приятелите си, избягвайки излишната романтика.

Простете се с миналото

Вие да не сте с нещо по-лоши от героините от култовия сериал „Приятели“? Разбира се, че не сте! Съберете всички вещи, които ви напомнят по някакъв начин за разбитото ви сърце и ги унищожете. Изхвърлете ги, накъсайте ги, изгорете ги – постъпете, както решите. После медитирайте, като си представяте как миналото изгаря и отлита като дим.

Впрочем можете да отделите няколко минути за съчувствие на влюбените. На тях хич не им е лесно на Свети Валентин – това е ден, изпълнен със стрес, планиране, пазаруване... Пък ако половинката остане недоволна от подаръка си, току виж се стигнало до скандал и раздяла. Свободните хора нямат подобни проблеми.

Четете още: 6 причини да не изпадате в депресия на Свети Валентин

Направете си анти-валентински ден

Активизирайте аналитичното си мислене, свалете розовите очила и парирайте всички опити на околните да ви потопят в романтичната атмосфера или да ви впечатлят с подаръците си. За целта можете да ползвате следните реплики:

- От шоколада се пълнее;
- Плюшените сърца и играчки не вършат никаква работа и само събират прах;
- Консуматорската мания е нещо ужасно, не харесвате празници, които позволяват на някои хора да печелят пари от чувствата на други;
- Екологичното равновесие е по-важно от букетите цветя, за чието транспортиране се гори самолетно гориво.

Не забравяйте, че не сте сами, по света има милиони хора, които не обичат Деня на влюбените. Някои от тях дори изкарват пари от празника, правейки и продавайки тематични играчки и подаръци. Чувствайте се в правото си да си облечете тениска с надпис „Анти-Валентин“, да си закачите плакат, на който пише „Розите са червени, виолетките са сини, а Свети Валентин е идиотски празник“ и вместо романтична комедия да си пуснете вечерта смразяващ кръвта филм на ужасите.

Четете още: Самотата на Свети Валентин е полезна

Обяснете си се в любов

Човек първо трябва да обикне себе си. За да постигнете това, вземете лист хартия (може и „валентинска“ картичка) и запишете на него всичките си неоспорими достойнства, професионални и лични постижения, всичко, с което се гордеете.

Три забрани за Деня на влюбените

1. Не прекалявайте с пиенето, колкото и да ви се иска това. Напомняме ви, че алкохолът прави щастливите хора малко по-щастливи, но може да вкара нещастните в дълбока депресия. Ясното съзнание ще ви помогне да не допуснете ужасни грешки – например да се обадите на бившия.

2. Не се утешавайте с ядене! Иначе ще се сдобиете с още един повод за лошо настроение – наднормено тегло.

3. В никакъв случай не се срещайте в този ден с влюбени двойки, особено ако са се събрали наскоро.