Женитбата е ключово събитие в живота на всеки човек.

Сватбената церемония по традициите на остров Ява може да ви се стори твърде сложна и непрактична процедура, но тя има своето културно значение. Ритуалът включва подготовка, сватбена церемония и някои обичаи за след сватбата.

Началната фаза има три етапа:

1. „Нонтони“. Тук особено важна роля има посредникът. Той представлява младоженеца и заедно със семейството му посещава дома на булката. Тя се показва съвсем за малко пред гостите, за да им сервира напитки и лакомства. Семейството на младоженеца се запознава с всички роднини на невястата.

2. „Нембунг“ или „Нгламар“. Преди да направи официално предложение за брак, сватът се интересува има ли други претенденти за ръката на булката. Ако няма такива, посредникът предлага от името на младоженеца да приеме девойката в новото семейство. Ако тя се съгласи, следващата стъпка е да се срещне с годеника и да потвърди съгласието си да му стане жена.

3. „Пенингсет“. На този етап булката получава като подарък пръстен, малка сума пари и хранителни продукти, типични за региона (ориз, захар, зеленчуци). Често се подаряват и дрехи.

Щом уводната фаза приключи, се определя денят на сватбата. Това не е лесна работа, тъй като се взимат предвид рождените дни на булката и младоженеца. Датата се изчислява по яванския календар така, че бракът да бъде сполучлив.

Когато датата вече е обявена официално, в дома на невестата се поставя символ „Таруб“. Това са палмови листа, обградени от бамбук. Банановото дърво символизира величието и значението на предстоящото събитие. От двете страни на входа се поставя моринга - „дървото на живота“, което предпазва от лошо влияние и уроки.

Денят на сватбата започва с благоуханна вана с цветя, подстригване и фризиране в дома на булката и в дома на младоженеца. Вечерта се провежда церемония с участието на представители на граждански или религиозни организации. Бракът се потвърждава от старейшини, родители и роднини.



Има няколко интересни ритуала, символизиращи обединението на новата двойка:

1. Булката и младоженецът хвърлят листа един по друг. Това символизира надеждата, че в бъдеще те ще преодолеят заедно всички възможни препятствия.



2. Младоженецът настъпва яйце, а булката му измива краката, за да му покаже предаността си.



3. Ритуалът „Тимбанган“. Бащата на булката сяда между младоженците. Младоженецът сяда на дясното му коляно, а булката – на лявото. Бащата се подпира на раменете на двамата и казва, че сега те са равни по тежест. Това означава, че при разрешаване на някакви въпроси той ще бъде справедлив и безпристрастен и няма да вземе страната на един от двамата.

4. Младоженецът изсипва от кесия монети, жълт ориз, боб и три вида цветя (жасмин, рози и иланг-иланг) в скута на булката. Този обичай се нарича „Качар-Кучур“ и символизира отговорността на младоженеца към новото семейство. Невестата от своя страна трябва да използва мъдро благата, дадени й от съпруга й.



5. „Дуланган“ е ритуал със сексуален подсмисъл, в който младоженците поднасят един на друг храна и напитки.



6. „Сунгкеман“ е обичай за изразяване на благодарността към родителите. Младоженците прегръщат и целуват майката и бащата и от двете страни, за да покажат своето уважение и своята благодарност и да получат родителска благословия за новия си семеен живот.



След сватбената церемония е прието семейството на булката да приготви каша от оризово брашно, наречена „Сума-Сума“, в знак на благодарност за успешно проведеното мероприятие. Това обикновено се прави нощем.

Жителите на Ява днес не задължително спазват всичките си сватбени традиции. Всичко се решава в зависимост от предпочитанията и материалното състояние на семейството на младоженеца. Някои яванци обаче се стараят да запазят културните си обичаи.