Автор
Woman.bg

Свалете токчетата, съблечете се и пийнете кафе

Искате ли да имате дълъг и здравословен живот? Махнете високите токчета, преминете от пресни на замразени плодове... и съблечете дрехите си.

Според най-новата книга A Short Guide To A Long Life на най-добрите онколози в света тези малки промени могат драстично да повишат продължителността на живота. Ето няколко от съветите на д-р Дейвид Агуш:

Съблечете се и останете голи. Разгледайте тялото си добре в огледалото. По този начин ще забележите по-лесно проблемните места. През известен интервал от време преглеждайте цялото си тяло сантиметър по сантиметър, включително косата, ноктите и устната кухина.



Отървете се от обувките на висок ток. Възпаленията са свързани с някои от най-проблемните дегенеративни заболявания като сърдечно-съдови болести, Алцхаймер, автоимунни заболявания, диабет и по-бързо застаряване. Неудобните обувки причиняват ненужни възпаления на краката, които могат да повлияят на целия организъм. Няма по-лесен начин да се предпазите от подобни възпаления от това да имате удобни ежедневни обувки.



Кафето и различните видове чай отдавна са доказали полезното си действие. Макар че учените опитват да намерят връзка между консумацията на кофеин и редица болести като сърдечно-съдови заболявания, хипертония, остеопороза и рак, резултатите от изследванията показват друго.



Хранете се по едно и също време. Един от най-добрите начини за намаляване на стреса е поддържането на режим 365 дни в годината. Ако организмът бъде лишен от храната на обяд, освен чувство за глад, се появява и прилив на хормона на стреса кортизол. Този хормон казва на организма да задържа мазнини и да пести енергия. Така че ако организмът не приеме храна, когато очаква това, ще саботира усилията за намаляване на теглото.

Изправете се. Има дълбока връзка между заседяването и затлъстяването, диабета, сърдечно-съдовите заболявания и преждевременната смъртност. Не се прегърбвайте. Освен болки във врата и гърба може да получите главоболие, артрит, лоша циркулация на кръвта, мускулни болки, затруднено дишане, скованост на ставите, умора и неврологични проблеми.

Яжте замразени плодове и зеленчуци. Вече през цялата година можем да ядем най-различни плодове и зеленчуци. Когато пристигне в магазина, даденият плод или зеленчук не съдържа същото количество хранителни вещества, както когато е откъснат. Освен ако не купувате пресни сезонни плодове и зеленчуци, които са местно производство, изберете замразените.



Избягвайте витамините. Редица изследвания показват, че приемът на витамини под формата на хранителни добавки има връзка с повишения риск от рак. Известно е и че под тази форма организмът излича по-малко полезни вещества.

Раждайте деца. Ако имате деца, шансът за по-дълъг живот се увеличава. Отглеждането на деца кара хората да останат активни и да поддържат физическата си култура.

Пийте по чаша вино. Умереният прием на алкохол, по-специално червено вино, може да намали риска от сърдечни болести. За жените препоръчителното количество алкохол е не повече от една чаша, а при мъжете- най-много две чаши.

Усмихвайте се. Усмивката подобрява настроението. Когато се усмихваме, организмът ни произвежда вещества за намаляване на болката, хормоните на щастието ендорфин и серотонин, който облекчава стреса.

БГНЕС