Автор
Woman.bg

Съживи парка - фестивал за изкуство в Западен парк

На 20 септември и 21 септември от 11 до 19 ч. в Западен парк ще се състои "Съживи парка" - фестивал за изкуство в публичното пространство „Западен парк” 2014.

Организатори: Асоциация „Информбюро” и Столична община.

Програмата:

"Съживи парка"
Работилница за ленд арт и стоп кадър анимация
с водещи: Мария Цанева, Мария Илиева и Цветелина Петрова

Работилница за деца, която използва парковата среда като вдъхновение и изразно средство. Цел на проекта е да се създаде непосредствен диалог на децата с природата в градска среда чрез изкуството на ленд арта (изкуство от и сред природата). Създаване на колективна стоп кадър анимация от природни материали и серия от ленд арт инсталации. Крайната цел е да се стимулират естественото желание на децата, а и на по-възрастните, за взаимодействие с околната среда, работата в екип и отделеното време като инвестиция за по-добро бъдеще за всички.

Първата част на работилницата е насочена към създаване на стоп кадър анимация от природни материали с колективни усилия. Тя ще бъде вдъхновена от вече създадените „обекти“, така и от процеса по създаването им като отправна точка за съдържанието на анимацията. Видеото ще служи, както за документиране на проекта, така и като самостоятелно произведение на изкуството. Децата ще научат процесът за създаване на стоп кадър анимация и ще бъдат провокирани заедно в екип да измислят история, която да разиграят в различни кадри. Готовият филм ще бъде прожектиран на 21 септември от 19:00 ч. на амфитеатъра на метростанция "Западен парк".

Втората част на проекта е за създаване на ленд арт обекти в пространството на Западен парк. Ще стимулираме всяко дете да създаде собствен образ или обект от природни материали. Всеки създаден обект ще бъде заснеман от нас и в края на фестивала ще бъде прожектиран като отделно художествено произведение, заедно със стоп кадър анимацията.


За авторите:
Мария Цанева - Завършила Националната Художествена Академия в София. Бакалавър „Рекламен дизайн” НХА (2007 - 2011), „Теория и практика на художественото образование” - професионална педагогическа квалификация НХА (2007 - 2011) и Магистър „Дизайн за детската среда” НХА (2011 - 2013). В момента работи като преподавател по изобразително изкуство и графичен дизайн в 44 СОУ „Неофит Бозвели” гр. София.

Мария Илиева - Завършила „Aberystwyth University“ в Уелс, Великобритания (2011), специалност „Изящни изкуства“ със специализация в сферата на графиката. Във времето развива интерес към експерименти и в други сфери на изобразителното изкуство като „стоп кадър“ анимация, илюстрация и др.

Цветелина Петрова - Завършила „Теория и практика на художественото образование” Магистър НХА ( 2011 – 2012), Пространствен дизайн” Магистър НБУ (2010 – 2012), „Изящни изкуства” Бакалавър НБУ (2007 – 2010). Учител по изобразително изкуство, керамика и стъкло. В момента работи като интериорен дизайнер.

Фестивалът е част от Културния календар на Столична община.