По проект на полския архитект и дизайнер Дагмара Облуска (Dagmara Obluska) в околностите на Варшава беше построена необичайна къща.

Тя се отличава с плавни извивки и почти пълно отсъствие на остри ъгли, поради което отдалечено напомня на хобитските къщички от филма „Властелина на пръстените“.

Четете още: Какво му трябва на един луксозен дом?



Къщата е в стил ар ново (L’Art Nouveau), характерна черта е извитата линия, зрително сливаща се с елементите на строителната конструкция. Проектът е наречен Swing house („люлееща се къща“), името отразява доста добре вида на постройката.

Четете още: Впечатляващ дом в Ню Йорк с модерен интериор

Архитектурата е фокусирана върху естетиката без ущърб за функционалността. Почти целият първи етаж е зает от хол, високият таван и големите прозорци увеличават визуално пространството. Ефектът е подсилен и с помощта на изкуствено осветление. Светлината се отразява от блестящите повърхности (мрамор, гранит), с които е облицована стаята. Това създава уютна и топла атмосфера.

Четете още: Новата къща, която Риана нае

Извити линии има не само в интериора, но и в екстериора. Цветовете плавно преминават един в друг, заради липсата на остри ъгли къщата изглежда малка и лека, а кръглите прозорци й придават допълнителна оригиналност. Swing house е чудесен образец за баланс между необичаен дизайн и уют.

Четете още: Елегантен апартамент в Лондон